joaxii Opublikowano 29 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 słowa składają się z liter i przestrzeni międzyliterowej pełnej powietrza lub ściśniętej jak pięść gdy przekazuje komunikat to taka forma bliskości. materia kształtuje przestrzeń zostawia odciski palców na odbiciu - dziecku pustych szaf i luster w które nikt nie patrzy. nadaje jej rację bytu przyjmie wszystko. wypełni się. pusta po horyzont
Roman Bezet Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Bardzo smutne to dziecko - niech choćby szuflady miało było pełne rupieci ;) Nie lubiąc imiesłowów, jednak się skłaniam: "...materia kształtując przestrzeń zostawia odciski..." Rozumiem, że "nadaje jej rację bytu" - materia tak zazwyczaj ma ;) Nie rozumiem: "pusta po horyzont" - "wypełni się" - czy to też o materii? Zestawienie "odbicia" - "dziecka" wzbudziło we mnie chyba niepotrzebne skojarzenia oboczne (ale to tylko prywatny bzik ;) Najbardziej mi się czyta początek, wiadomo: komunikat, i dalej jadę w tym duchu, do końca, i amen. Do przemyślenia, bo - jak widać - coś poruszył w bezdusznym starcu ;D pzdr. b PS. Dla leniwych - :) AKRECJA [łac.], spadanie rozproszonej materii na powierzchnię gwiazdy lub do czarnej dziury.
jacek_sojan Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Słowa mogą składać się także z dźwięków; zaś wiersze składają się nie tylko z wyrazów, którym szyk nadaje jakiś ciąg logiczny...Zatem wprost - gdzie tu poezja?
Roman Bezet Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Trochę wyżej. Może proszę zwiększyć trochę wielkość liter w opcji wyświetlania. :) pzdr. b
jacek_sojan Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 Co ja na to poradzę, że jednak męczę się dziś wzrokowo wypatrując...i skojarzeniowo wyobrażając sobie niewyobrażalne, bo nadto abstrakcyjne. A nawet chaotyczne.
joaxii Opublikowano 30 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki :) Musi być jednak kształtuje, ponieważ obie czynności (kształtowania i zostawiania odcisków) są równoważne. Nie chcę, by jedna wynikała z drugiej. Pusta po horyzont itd. - to nie o materii. To o "niej" - peelce :) Rozumiem, że bardzo babski punkt widzenia/myślenia, stąd niepewność :) Odbicie jest dzieckiem luster :) Pozdrawiam serdecznie, j.
joaxii Opublikowano 30 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Panie Jacku, nic nie poradzę na to, ze Pan nie rozumie tekstu. Nie piszę prostych tekstów, bo sama lubię, gdy coś, co przeczytam zmusza do myślenia, analizowania itp. Co Pan uważa za poezję?... Pozdrawiam, j.
hewka Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 jedno co mi nie pasuje, "międzyliterowej", ale rozumiem Twoj wiersz, pozdrawiam cieplo:)
Messalin_Nagietka Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2005 Joaxii – nie wiem „pusta” a może „pustka”? z ukłonikiem i pozdrówką MN
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 "to taka forma bliskości" - nie pasuje mi tutaj "taka" Napchane tych przerzutni... Wiem, że wieloznaczność i inne powody, ale mnie to zaczyna męczyć. Może dlatego, że jakis czas wierszy nie czytałem i nabrałem jakiegoś dystansu dziwnego? Nie wiem.
joaxii Opublikowano 5 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie, bo to nie pustka sie wypełni, tylko peelka :) Pozdrawiam, j.
joaxii Opublikowano 5 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bo to miało być sarkastycznie :) Pozdrawiam, j.
Rekomendowane odpowiedzi