Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Za grot Kaina - tani aktor - gaz.   Ino oni, wy, my, ty; ty, my, wino, oni...    
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @Leszczym A i dziękuję, bo po Twoim texcie nad prozą pomyślałem, jaka powinna być. Wśród naszych pisarzy nie znajduję żadnego, Sienkiewicz to dla mnie dno (trzy razy "się" w dwóch zdaniach blisko na pierwszej stronie Ogniem, Quo Vadis jakieś tragiczne krótkie zdania licealne), Kraszewskiemu psują usuwając wielokropki ludzie bez gustu, a i tak to było dla ludu pisane, czyli nie aż tak prostacko jak dzisiaj, ale jednak... Do xvii wieku trzeba się cofnąć, mimo makaronizmów, i jeszcze pamiętam zachwyt nad Radziwiłła "Podróżą do Ziemi Świętej", muszę przypomnieć. Z drugiej strony zdania barokowe jakie pisałem, aż zapomina się o czym w ogóle mowa to też niekoniecznie. Żuławski Andrzej tylko chwilę, trzy książki, pisał w moim guście, i odkrył sposób przeciągania zdań w nieskończonosć – powtórzenia; na przykład słowa "samochód Andrzeja Wajdy" pojawiały się w bardzo długim zdaniu ze trzy razy, w odmianach. Tędy jakoś droga...
    • @Jacek_Suchowicz Ciesze się Jacku, że mój wiersz zainspirował Cię do napisania w komentarzu urokliwego wiersza:):) pozdrawiam:) @viola arvensis Dziękuję serdecznie Wiolu:)
    • @Leszczym Tak naprawdę to sprawiłeś mi przykrość, ale miło mi, że lubisz. Jednak, zdecydowanie nie mogę się do nikogo odzywać, he.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...