Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mówiłeś pięknie. Zbyt pięknie.

Jakbyś czytał szept z moich snów.

Dałeś mi słońce w zimne ręce.

Chciałam uwierzyć. Chciałam czuć.

Tłumaczyłeś moją ciszę

Dawałeś wiarę. Serca krzyk.

Myślałam: "ty i ja i dzień"

Mówiłeś: "jeszcze nie ma nas".

Krok do tyłu. Wdech. I wstałam!

Byłam Twoją tajemnicą

Budzę w sobie nowy dom.

Zabieram serce z Twoich rąk

Kiedy minie ten cały ból?

Już nie pytam gdzie i z kim

Odbieram głos. Odbieram noc

Składam okruchy siebie.

Serce pękło. Dusza płacze

Krok do tyłu. Mój. Nie twój.

Zostałam sama w środku

Każdy dzień to nowy ból.

Nie proszę żebyś wracał

Nie pytam co jest z nami

Zamykam drzwi na cztery spusty

Idę sama swoimi drogami.

Krok do tyłu. Wdech. I wstałam!

Byłam Twoją tajemnicą

Budzę w sobie nowy dom.

Zabieram serce z Twoich rąk

Kiedy minie ten cały ból?

Już nie pytam gdzie i z kim

Odbieram głos. Odbieram noc

Składam okruchy siebie.

Zostawiam to, co bolało

Biorę to co zostało

Nie czekam na twoje "zostań"

Jestem cała. Jestem tu.

Idę sama. Krok za krokiem.

Każdy oddech wraca do mnie.

Idę sama. Krok za krokiem.

Wytwórnia tradycyjnie @LessLove Dziękuję

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Opublikowano

@wiedźma Ulegam czarowi naszej piosenki, jak urokowi dziecka, już siódmego? Rodzicielskie szczęście, dzięki Twojemu wierszowi i odrobinie szlifu coraz sprawniejszego rzemieślnika. Będziemy łamać ludzkie serca naszymi nutkami. Dziękuję Ci

Opublikowano

@wiedźma

Bardzo poruszający tekst. Z jednej strony czuć w nim ogromny ból i rozczarowanie ("Byłam Twoją tajemnicą"), ale z drugiej bije z niego niesamowita siła i determinacja do odbudowania siebie. Fraza "Budzę w sobie nowy dom" jest po prostu przepiękna. Podoba mi się całość - tworzycie niezły duet - gratulacje! :) 

Świetne emocje! 

Opublikowano (edytowane)

@violetta Do własnych dzieci dodaliśmy już dwa razy więcej wspólnych. Powstaje nowa jakość, która zadziwia samych twórców i działa mocno na coraz większą grupę odbiorców. To jest także wartość, którą wycenia ZAIKS - nie tylko pracę autorki/autora słów, ale i pracę z AI, na 20% udziału w tantiemach za samą muzykę. Jestem pewien, że warto zainteresować się możliwością tworzenia "utworów słowno-muzycznych", jak to kategoryzuje ZAIKS. 

Kiedyś krytykowano i lekceważono keyboard, skrzypce i gitarę elektryczną z przetwornikami. Nieco wcześniej samochody

Edytowane przez LessLove (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@violetta Szczerze? To legenda i to "czarna". Rzeczywistość to praca z tekstem - frazowanie, akcentowanie... Później dobór gatunku. Dobór tempa i rodzaju głosu. Później próbne mioty. Później kolejne skorygowane. Na koniec wybór, a bywa że kilka wersji jest równie ciekawe i trzeba resztę "uśmiercić", odrzucić.

Oczywiście można produkować bez ambicji i pełno takich manufaktur. Nie krytykuję innych, to sprawa gustu twórców i odbiorców.

Nas interesuje "nasze brzmienie" dodane do dobrej poezji, a nie z każdego wiersza będzie ciekawie brzmiąca piosenka.

Podstawą jest dobry tekst i on od początku rządzi, jeśli się wykorzysta jego potencjał z uwagą i czułością estetyczna i muzyczną.

Opublikowano (edytowane)

Jestem zauroczona, naprawdę! Czytając wiersz, mniej więcej w połowie, pomyślałam, że byłaby z niego doskonała piosenka - aż tu dotarłam do końca i zobaczyłam, że już jest! Utwór stuprocentowo kobiecy i jest w nim wszystko: uczucie, ból, zbieranie okruchów siebie i to co najważniejsze: powstanie na nowo. Cios, rozdarcie i osobiste zwycięstwo. Piękny głos - zarówno w wersji łagodnej, jak i mocnej.

Gratulacje!

PS Jeszcze tu wrócę...

@LessLove: Gratulacje!

Edytowane przez WarszawiAnka (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Berenika97 jestem poruszona Twoim komentarzem. Bardzo, bardzo Ci dziękuję.  Z @LessLove się świetnie współpracuje , jednak jest też bardzo wymagający i czasem marudzi przy tekście.

Po napisaniu tej piosenki postanowilam zadedykować ją mojej przyjaciołce. 

Zawsze wkładam w piosenki kawałek duszy i cieszę się, że Ci się podoba. Oczywiście tekst to tylko część pracy, oprawa muzyczna wymaga czasu i zaangażowania i w to serce wkłada @LessLove., uklony dla Jego Wytwórni. 

Opublikowano (edytowane)

@violetta ja piszę same teksty. Tak,  jak wcześniej wspominałam chcę  napisać kilka tekstow i zobaczyć co z tego wyjdzie. Piosenki mają zazwyczaj proste teksty. 

Dziękuję Ci za komentarz i polubienie.

Pozdrawiam 

@Marek.zak1 dziękuję za docenienie Marku. Cieszę się, że czuć te emocje.

Pozdrawiam 

Edytowane przez wiedźma (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@WarszawiAnka ogromnie dziękuję za tę wspaniałości w komentarzu. Jest mi bardzo miło;) Gdybyś miała ochotę posłuchać innych utworów na moim profilu mam także dodane inne piosenki, których oprawe muzyczną wykonala wytwórnia @LessLove

Uściski 🪻🪻🪻

@bazyl_prost zaskakujące odczytanie, podoba mi się ono;)) To o kobiecie, która nie czeka, sama wychodzi na arenę;))

Dziękuję Ci bardzo,pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

@hania kluseczka  Haniu nagrywam z @LessLove, mamy łącznie 7 piosenek. 

Przesłucham Twoje, jestem ciekawa. Dziękuję Ci bardzo.

@hania kluseczka  Haniu tu zamysł muzyczny jest po mojej stronie, jednak całą " czarną robotę" wykonuje @LessLove i faktycznie dopiero muzyka nadaje temu tekstowi klimatu. 

Jeszcze raz dziękuję;)

Opublikowano

@hania kluseczka podchodzę do tego bardzo zadaniowo, jak w korpo;) poczytalam trochę, trochę rad udzielil mi @LessLove i tak w miarę naturalnie powstają ;)  staram się pisać proste teksty, rownr, głównie po 8 sylab, bo lubię cięzejszy kaliber muzyczny ;) ta jest w innym klimacie niż pozostałe., @LessLove tu szaleje i czasem jest i 3 wersje jednej piosenki. Najwięcej zależy od tekstu i czy Al go " polubi " .