Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Poet Ka Sztuka tak się starała nie powielać wzorców i nie zabiegać o względy krytyków celebransów klasyki że postanowiła uświęcać artefakty niedbale płodzone przez mistrzów-celebrytów. Efektem są doniesienia Pomponika o wydarzeniach tej rangi co rangi nowa torebka u trzeciej =wkrótce pierwszej trzeciej żony Wiśniewskiego. Kolejna rewolucja w sztuce (tu: malarskie) wolna jest nawet od pretekstu sensu, koncepcji, czy piękna formy.

Następnym etapem tej rewolucji będzie może publiczne obrzucanie malarzy pomidorami lub karmienie ich marchewkami? Zobaczymy :-)

Opublikowano (edytowane)

@Poet Ka @Poet Ka uwielbiam malarstwo, a Twój wiersz niesie w sobie jakiś ciepły ładunek emocji związany z tą formą sztuki. Ten wiersz rodzi pytanie czy możemy patrzeć na malarstwo w sposób naukowy , czy powinniśmy kierować się bardziej osobistymi odczuciami. Podoba mi się, że podmiot liryczny patrzy na tą wystawę dostrzegając po prostu  cudną feerię barw, bez specjalnego nacisku, że trzeba tam dostrzec coś więcej itd. Wiersz Twój na pewno zaciekawia i zatrzymuje na dłużej. Pozdrawiam zauroczona wierszem!

Edytowane przez Mitylene (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@Poet Ka

...

malarstwo poezja 

rzeźba ... sztuka 

dziś ...

bardzo wstydliwa 

nie tylko rzeczywistość 

sobą zakrywa 

im mniej pokaże 

tym ją szybciej 

stawiają na ołtarze 

...

Pozdrawiam serdecznie

Miłego dnia 

Butelka Coca Coli za 35 mln dolarów. Czarno-biała butelka Coca Coli pędzla Andy Warhola, amerykańskiego twórcy pop-artu, została sprzedana we wtorek za 35,36 mln dolarów podczas aukcji sztuki współczesnej i powojennej w domu aukcyjnym Sotheby's.10 lis 2010

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez andrew (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Poet Ka

Bardzo ciekawy wiersz, który ewoluuje wraz z każdą strofą. Zaczyna się jak barwny, abstrakcyjny obraz, by płynnie przejść w gorzką refleksję nad współczesnym odbiorem i tworzeniem sztuki. Zatrzymuje mnie fraza "każdy krótko uważał" - to fakt - brakuje nam cierpliwości na głębsze wnikanie.

Bardzo podoba mi się zarzut z ostatniej strofy o mistrzu "bez warsztatu". To głos w dyskusji o tym, czy dzisiejsza sztuka nie stała się czasem wymówką dla braku rzemiosła.

Znakomita puenta! Świetny tekst!

Zaczynam rozumieć swoją bratową, z którą "błąkałyśmy się" po galeriach - gdy sala dotyczyła malarstwa współczesnego, ona szła na kawę i zostawiała mnie samą. :)

Opublikowano

@Poet Ka

wydaje mi się że Twoj wiersz mówi nie tylko o obrazach ale też o sposobie   patrzenia i o tym jak łatwo pomylić cytat z twórczoscią

kandinsky nie szukał przecież dekoracyjności tylko próbował dotrzec   do wewnętrznej konieczności obrazu

bardzo ciekawy i wymagający tekst!!!!!

napisany z wielkim znawstwem 

gratulacje;)

wasyl kandinsky - kiedyś byłem zakochany w jego abstakcjoniźmie

malowałem jak on   i wieszałem obrazy na suficie

później ta miłość przeszła na impresjonistow i tak mi już zostało:)