Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Alicja_Wysocka

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję za ten głos! Trafiłaś w bardzo ważną, zmysłową strunę tego tekstu. Masz całkowitą rację - fizyczna intymność i emocjonalne odsłonięcie są tu ze sobą nierozerwalnie połączone. Pamięć ciała i naga łodyga to próba uchwycenia momentu, w którym największa bliskość miesza się tu z niepokojem o trwałość uczucia. Cieszę się, że to odczytałaś.

Pozdrawiam serdecznie!

@Poet Ka

Bardzo, bardzo dziękuję!

(powtórzenie jest świadome - służy do wyrażenia podwójnej wdzięczności) :-)

Niezwykle miło mi czytać tak ciepłe słowa od kogoś, kto śledzi moje wiersze. Świadomość, że odnajdujesz w nich stałe piękno, daje ogromne skrzydła do dalszego pisania.

Pozdrawiam serdecznie. :)

@Marek.zak1

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję za ten niezwykle ciekawy, męski punkt widzenia! Przywołanie historii Roksolany i Sulejmana to wspaniały przykład i bardzo krzepiąca puenta do mojego wiersza. (Podobno Sulejman pisał do niej wiersze miłosne)

Pokazuje, że dojrzała miłość potrafi dostrzec w drugim człowieku coś znacznie głębszego niż tylko ulotny "czas kwitnienia". Cieszę się, że wiersz skłonił Cię do takiej refleksji.

Pozdrawiam serdecznie! :))) 

@Benjamin Artur

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję za tę  mądrą i dojrzałą refleksję. Zdanie o tym, że "kwitnienie nie jest celem, lecz chwilą", brzmi jak wspaniałe, poetyckie dopowiedzenie do mojego wiersza. Masz absolutną rację - prawdziwa miłość zaczyna się dokładnie tam, gdzie powierzchowny zachwyt ustępuje miejsca akceptacji tego, co zostaje "po". 

Serdecznie pozdrawiam. :)

@Waldemar_Talar_Talar

Bardzo dziękuję! 

Nuta zmysłowości rzeczywiście występuje  w tym wierszu, więc niezmiernie mi miło, że ten zapach tak trafnie do Ciebie dotarł. :)

Serdecznie pozdrawiam. :)

@sisy89 @Leszek Piotr Laskowski @APM @lena2_ 

Bardzo dziękuję! Serdecznie pozdrawiam. :)