Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niezwykle klimatyczny wiersz w twórczej odsłonie...tango jest tu nie tylko tańcem, ale metaforą ludzkich emocji i relacji. Jest w nim jednocześnie namiętność, niepokój i nutka refleksji...pozdrawiam z podobaniem*)

Opublikowano

@Mel666

Wiersz jest bardzo rytmiczny i ma duszny, intymny klimat, który świetnie kontrastuje z chłodnym tytułem „mechanika”.

Ciekawie budujesz napięcie. Intymność tańca w ciemności w zestawieniu z motywem podglądania tworzy lekko niepokojący, ale bardzo zmysłowy klimat. Przeplatanie sacrum i profanum ("zbaw nas ode złego" kontra grzech i wino) w rytmie tanga to bardzo ciekawy zabieg literacki. Bardzo podoba mi się to tango potępionych w ciemności z lampką czerwonego wina - piękna i mroczna wizja. Super!

Opublikowano (edytowane)

@Mel666  To bardzo sensualny wiersz. Zaskoczyłaś mnie :))) Niezywkły klimat tanga na granicy. Bardzo działa na emocje. Jest muzyka, rytm i seks. Jeden rytm dwóch ciał. " Dreszcze w żyłach ", " wilgotność oddechu", " uderzenia wioseł"  mają wydźwięk cielesnego rytmu.

Z kolei " ciało jest tkaniną ruch czystą zabawą" odbieram jako zatracenie, ciało należy do drugiej osoby.  Podoba mi się wers " wylane z kieliszka czerwonego wina " czuć w nim namiętność.

Wiersz kończy się w rytmie drugiego człowieka, mamy  " objęcia zazdrosnej namiętności"  , bo nie chce by to się skończyło. 

To bardzo dynamiczny i sugestywny wiersz.

Odczytuję   go w dwóch  wymiarach:  jako taniec  bądź jako opis aktu seksualnego. 

Nie ma tu ani wstydu, brak hamulcy. Jest zmysłowy, energiczny, nastawiony na ciało i zmysły. 

Czekam na więcej weny w takim klimacie , 

Uściski. 

Piękne pisanie.

Edytowane przez wiedźma (wyświetl historię edycji)