Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś
czekam, aż przyjedziesz
i zostawisz krwawy ślad

twoje sny
to podróż
przez noc
z tajemnicą

i ten system totalitarny
który może być dobry
gdy rządzą odpowiedni ludzie

czasem myślę, że nikt nie jest dobry

jedno wiem na pewno
jeśli nie pójdę drogą w dobrym kierunku
znajdę się w piekle.

Opublikowano

@Posem

Zestawienie intymnego oczekiwania z rozważaniem o totalitaryzmie i finalnie z osobistym lękiem przed potępieniem - to ciekawy skrót przez różne poziomy egzystencji.

Przy czym warto zaznaczyć wprost to, czego tekst zdaje się nie rozstrzygać - żaden system totalitarny nie jest dobry, niezależnie od tego, kto nim rządzi - historia nie pozostawia tu złudzeń.

Najlepszy jest finał  -  to wyznanie człowieka stojącego na rozdrożu, świadomego konsekwencji złego wyboru. Szczere i niepokojące w dobrym sensie. 

Opublikowano

@Berenika97 Myślałem po prostu, że można go uczynić dobrym. Stąd pytałem co Ty uważasz, gdzie konkretnie system totalitarny jest zły, albo który jego aspekt, no bo ja niestety (muszę z bólem przyznać) nie mam wiedzy na ten temat. 

Opublikowano

@Berenika97 Chodziło mi o to, że np. w systemie komunistycznym każdy miał być równy. Czyli każdy jest równy i każdy ma pracę. No i nie ma Służby Bezpieczeństwa, która miałaby inwigilować społeczeństwo. Choć ona też mogłaby grać dobrą rolę, gdyby dbała bardziej o ludzi. Mniej naszego dobra trafia do Rosji, itd. Z tego można coś stworzyć. I poza tym sam opisany przez Lenina komunizm wcale nie był taki zły. Tylko w rzeczywistości wyszło jak zawsze. Nie wiem, czy gdzieś się nie pomyliłem, ale najwyżej mnie poprawisz. Chodzi mi w każdym razie o to, że z tego może być dobro. 

Opublikowano

@Posem

Rozumiem, o co Ci chodzi - idea równości i sprawiedliwości społecznej sama w sobie nie jest zła. Problem nie leży więc w samym pragnieniu dobra, tylko w tym, co dzieje się, gdy próbuje się je narzucić odgórnie, jednym systemem, bez miejsca na odstępstwa.

Warto rozdzielić dwie sprawy. Sama koncepcja Lenina nie była "czystą teorią dobra" - już w niej zawarta była dyktatura proletariatu, czyli rządy jednej partii i przyzwolenie na przemoc wobec "wrogów klasowych". To nie był wypadek przy pracy, tylko świadomy element projektu. Po drugie, to, co wydarzyło się w praktyce - Wielki Głód na Ukrainie, tzw. czystki stalinowskie, Gułag, masowe represje w Polsce czy innych krajach bloku wschodniego - to dziesiątki milionów ofiar. To nie jest margines błędów, tylko centralny element tego, jak te systemy faktycznie funkcjonowały, niezależnie od kraju czy dekady.

I tak się dzieje za każdym razem. Tu wchodzi psychologia. Żeby utrzymać fasadę (czyli kłamstwo) "wszyscy równi", trzeba tłumić niezadowolenie i eliminować tych, którzy się wyłamują. Władza skupiona w jednych rękach, bez kontroli i konkurencji przyciąga ludzi gotowych ją nadużywać - to nie jest specyfika komunizmu, tylko ogólna prawidłowość dotycząca każdego systemu bez hamulców. Służba Bezpieczeństwa czy podobne instytucje nie "zboczyły z dobrej drogi" - inwigilacja i kontrola społeczeństwa są wręcz logiczną konsekwencją systemu, w którym jedna partia musi utrzymać monopol na rację.

Ważniejsze jest raczej pytanie - jak zbudować coś, co realizuje wartości takie jak solidarność czy ograniczenie nierówności, ale nie wymaga przy tym koncentracji władzy i tłumienia odmiennych głosów. Historia pokazuje, że brak kontroli władzy i brak wolności, tolerancji prowadzi do ogromnych zbrodni. 

Jest to bardzo szerokie zagadnienie, ale jedno jest pewne - próba budowania "równego i sprawiedliwego" społeczeństwa to tylko utopia. Natura człowieka jest w tym wypadku bezwzględna. 

Pozdrawiam. 

Opublikowano

Witaj - jedno wiem na pewno
jeśli nie pójdę drogą w dobrym kierunku
znajdę się w piekle. - czysta prawda  - trzeba umiejętnie wybierać życiowe drogi 

Pzdr.