Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Można, ale jak to ktoś powiedział: Jest prawda życia i prawda wiersza.

Te prawdy gdzieś się z reguły przecinają, ale prawie nigdy nie pokrywają się w 100%... z różnych powodów.

Dziękuję za odwiedziny :)

Pozdrawiam.

To ja dziękuję za obecność i ślad :)

Również pozdrawiam :)

Opublikowano

Co zrobić? Różnie bywa :)

Pozdrawiam. 

Dokładnie. W młodości czytałem dużo fantastyki. Systematycznie kupowałem też magazyn Fantastyka. Pewnego razu opublikowano w nim fragment powieści braci Strugackich zatytułowanej Piknik na skraju drogi. Byłem nim zafascynowany do tego stopnia, że poszedłem do biblioteki i wypożyczyłem tak zatytułowaną książkę. Niestety, nie zdołałem jej przeczytać do końca, co mi się niezmiernie rzadko zdarza. Dosyć szybko zorientowałem się, że winić za to powinienem... tłumacza. To nie był niestety ten sam, który tłumaczył dla Fantastyki. Mówiąc szczerze, nie wiem, który próbował tłumaczyć wiernie, a który dokładnie. :))) Różnica była jednak kolosalna.

Opublikowano

Raz na wozie, raz pod wozem... tyle, że te wagi nie zawsze równo rozłożone. A wóz telepie się jednym pod górkę i pod wiatr, a drugim z górki i na złamanie karku. Przy tym,  dopóki się toczą, często  nie jest pewne, który jest na właściwej drodze.

Dzięki za odwiedziny :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Muszę przyznać, że zaskoczyłaś mnie tym komentarzem... do tego stopnia,  że przez chwilę nie wiedziałem, co mam odpowiedzieć.

Potem pomyślałem, że chyba po prostu powinienem podziękować, więc...

Dziękuję

I cieszę się, że wierzsz trafił "w punkt".

Pozdrawiam. 

• Sylwester_Lasota zmienił(a) tytuł na życie jak wiersz, wiersz jak życie
Opublikowano

@Sylwester_Lasota

Związek między procesem twórczym a samym życiem jest niezwykle trafny.

Najbardziej podoba mi się ostatnia strofa.

Chociaż ta proza lub dramat to przecież też esencja istnienia. Choć bywa ciężka i pozbawiona lekkości, to właśnie ta szara codzienność i życiowe potknięcia bywają najlepszym (choć bolesnym) fundamentem dla przyszłych wierszy.

Świetny wiersz!