Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@wiedźma Musimy pamiętać, ze względu na nią, "Mateczkę" - Stanisławę Leszczyńską i dlatego, że zbrodnia nie umiera razem ze zbrodniarzami, a realizacja "naszych wartości" (wtedy NSDAP) może się powtórzyć w różnej postaci "naszych wartości". Jeśli to brzmi znajomo, to tak miało być. Które rządy/ państwa protestują przeciw mordom w Palestynie? Niewiele ich, a ludzi tak wielu.

Dziękuję Ci za ten wiersz, "W." 

Opublikowano (edytowane)

@wiedźma

uderzająca  niemal rzeźbiarska precyzja języka.

zamienić tak potworny ból w tak szlachetną i przejmującą poezję to dowód najwyższej wrażliwosci.

świetne pisanie:)

ukłony dla Ciebie:)

@LessLove

ja!

protestuje przeciwko mordowaniu dzieci Palestyny!!!!

Izrael jako jedyne państwo na świecie stosuję bandyckie prawo odpowiedzialności zbiorowej.

Edytowane przez Migrena (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@wiedźma

Czytam Twój wiersz i czuję fizyczny ciężar tamtych dni.

W samym środku fabryki śmierci jej dłonie dawały życie. Fraza "Pieluchy z chleba" rozdziera serce. Kontrast między rozkazem "zabij" a szeptem "żyj idealnie oddaje to, z czym się musiała się mierzyć. Wspaniale upamiętniłaś nadludzką siłę i miłość Stanisławy Leszczyńskiej.

Ważny i mądry wiersz. 

Opublikowano

@Migrena odpowiem z serca, że mnie zawstydzasz.To ogromny komplement.  Dziękuję bardzo. Poruszyły  mnie Twoje słowa. 

Pozdrawiam ciepło.

@Berenika97  matki oszczędzały chleb by wymienić go prześcieradło na pieluszki i ubranka. 

Czytałam " Położną z Auschwitz " 5, 6 lat temu, sam raport także. Sięgnęłam też po całą serię.  Wczoraj, przypadkiem, znów na niego trafiłam.

Świat potrzebuje ludzi takich jak Stanisława Leszczyńska. 

@Annna2 To prawda. Żadno z nich nie umarło. W świecie, którym nie miały szansy na dalsze życie...

Pozdrawiam serdecznie.

@Jacek_Suchowicz Masz rację. To okrutne.

Dziękuję bardzo i odpozdrawiam.

Opublikowano

@lena2_ Tak to prawda. To wspaniała kobieta.  Została uhonorowana pośmiertnie w 1985 r Krzyżem Oświęcimskim. Jest uważa za patronkę położnych i świadka nadziei. W 1992 roku rozpoczął się proces beatyfikacyjny.

Pozdrawiam.