Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Poet Ka Fajnie  bawisz się tutaj klasyką literatury, czyli Lalką Bolesława Prusa.

Wykorzystałaś autentyczny fakt z powieści – ten z przypisu o przekręconym nazwisku Stanisława Wokulskiego na „Woklusky” – i ułożyłaś z tego przewrotną, ironiczną teorię o „Fabryce Zup i Przypraw” oraz pytaniu: „Wo kluski?”.

To fantastyczny dowód na to, jak poeci potrafią rozebrać język i historię na części pierwsze, żeby stworzyć coś zupełnie nowego i zaskakującego :)

Opublikowano (edytowane)

@Alicja_Wysocka

Ówcześni interpretowali "Lalkę" między innymi jako powieść z kluczem. Najczęściej wymieniano  dwa pierwowzory- Jakuba Langego (podobna kariera)

i Stanisława Strójwąsa (podobieństwo charakterologiczne

i prowadzenie działalności charytatywnej).

O Strójwąsie wspomina J.Kasprzycki w książce „Warszawa nieznana".

Na spodzie fotografii odczytałam podpis - Strójwąs z córką- właściciele "Fabryki zup i przypraw":).

Mój pradziad, będący "podówczas":) kawalerem (na zdjęciu była też jego późniejsza żona) chyba zalecał się do Strójwąsówny. Trzymali wspólnie gałązkę, ich głowy były blisko siebie. On coś do niej mówił, a ona spuszczała skromnie oczy:)

wierszyk „z przymrużeniem oka”:)

@Alicja_Wysocka dziękuję

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez Poet Ka
interpunkcja (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Poet Ka to jest świetny tekst świadczący o twoim dużym poczuciu humoru i inteligencji. Niełatwo jest rozprawiać się z pomnikami bo ludzie różnie to przyjmują. Zazwyczaj są to teksty znane i ogólnie kochane. Mających swoich czcicieli. Nie ukrywam że i ja komiksowo od małego uwielbiam Lalkę Znachora Pana Tadeusza bezkrytycznie dzieła Sienkiewicza i Reymonta. Więc wrażliwy jestem na tego typu twórczość. Nie w tym sensie że krytykuję. Chciałbym aby nie była infantylna. 
żeby tekst żył i wnosił w świadomość fanów coś nowego. Tobie się udało. Dodam że sam tekst fajnie brzmi jak dialog dwóch kumoszek stojących pod sklepem Wokulskiego w jakiś ciepły wiosenny poranek.

Opublikowano

@Poet Ka ciekawa ta poetycka wariacja=tym jest kojarzenie Wokulskiego z 

Szlachetnym Strójwąsem", synem, Gałązką czy prababką.

Pomysłowo i świadczy o wyobraźni literackiej.

Tak a propos ( przepraszam)- wrócę do Heine'go- tam.

Tak się ze wszystkimi zgadzasz- to zobacz odpowiedź na temat praw autorskich,

nie można ich przerabiać tak by zmieniać ich sens

Opublikowano

@Annna2

tego nie powiedziałam, nie wiem...

dlatego się nie wypowiadam

na pewno warto się tym zainteresować! i to zrobię 

@Robert Witold Gorzkowski

Tekst jest napisany z przymrużeniem oka. Może się wydawać, że rozprawiam się z mitem – i w pewnym sensie tak jest – ale stare fotografie to także sacrum, zupełnie jak Twój dworek.

Poza tym ten nowy, „plebejski” czynnik potwierdza realizm postaci z Lalki – zarówno jeśli chodzi o ich losy i wybory życiowe, jak i cechy charakterologiczne.

Prawdą jest, że Lalkę odczytywano również jako powieść z kluczem (i to nie tylko lokalne kumoszki). Prawdą jest też, że jako pierwowzory Wokulskiego typowano Antoniego Langego oraz Stanisława Strójwąsa seniora.

Kochani- dziękuję za ciekawe wpisy i polubienia

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Opublikowano

@Poet Ka

Genialny miks historii, literatury i... gastronomii!

Twój wiersz to niesamowicie zgrabna, błyskotliwa i literacko-historyczna układanka. Połączenie losów Stanisława Wokulskiego z realną historią warszawskiej rodziny Strójwąsów wyszło niezwykle naturalnie, a finałowa gra słów to absolutny majstersztyk.

Rozbawiła mnie puenta z paszportem i „Wo kluskami” .

Podziwiam Cię za taką lekkość w żonglowaniu kontekstami! Świetne!  :))) 

Opublikowano

@Poet Ka

Poe.

to niesamowite, jak pięknie i z jaką lekkoscią potrafisz tchnąć drugie, głębokie życie w historię i literaturę.

to prawdziwy dar i czysta przyjemnosć móc obcowac z tak wrażliwym i błyskotliwym piórem