Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@LessLove

Zachwycił mnie ten wiersz. Niesamowita jest ta klamra kompozycyjna z kawą - od tej zbyt słodkiej, pełnej młodzieńczych mrzonek, po tę gorzką, która smakuje prawdą. Metafora "niepokalanego z naszej winy świata" -  niesamowita.

Piękny, dojrzały tekst o tym, co mogło być, a co nigdy się nie wydarzyło.

Opublikowano

Dziękuję. A ta historia jest prawdziwa. To była przepiękna kobieta, albo byłem Nią tak bardzo zauroczony :-) Zawsze życzyłem Jej i życzę szczęścia. Naprawdę tak ją zaprosiłem na kawę i pomyślałem, że ta mi w papę, a ona się rozmarzyła , na szczęście (moje) tylko na chwilę, ale przepracowaliśmy razem w korpo wiele lat, spotykając się czasem na kilka miesięcy w jednym oddziale. Magia ustąpiła miejsca delikatnej uwadze i czułości. Pzdr.   

Opublikowano

@LessLove piękny i smutny wiersz.

Tak sobie pomyślałam, że czasami trzeba pozostawić to co było we wspomnieniach,

bo młodzieńcza miłość zawsze taką jest idylliczna, romantyczna bo dziewicza.

I niech taką będzie.

Człowiek się zmienia, ludzie się zmieniają, i lepiej zostawić te pierwsze piękne wrażenia

w sercu

Opublikowano

@LessLove

Najbardziej porusza mnie to, że uczucie nie zniknęło, tylko zmieniło formę - z marzenia

w pamięć, z możliwości w cichą obecność.

Ta „planeta”, której nie stworzyliście wcale nie przestała istnieć - ona po prostu krąży gdzieś w Was, niewidzialna, ale wciąż żywa.

Piękna jest ta droga od słodkiej kawy do gorzkiej - jak od młodzieńczej lekkości do dojrzałej prawdy.

I chyba najbardziej boli to, że wciąż rozpoznajecie ten sam świat w swoich oczach, tylko już nie ma odwagi by go wypowiedzieć.

To nie jest wiersz o tym, co było.
To jest wiersz o tym, co nigdy nie przestało być - tylko nie mogło się wydarzyć.