Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@wiedźma

nie fizyka tylko  metafizyka sprawczości.

coś wydarza się samo i jest "czyste" ale tylko do momentu pojawienia się świadka który daje opisowi swoj język.

w Twoim wierszu nie chodzi o proces tylko o jego interpretację .

i tutaj zaczyna się filozofia!!!

ekstra.

Opublikowano

@Migrena Dokładnie Tak. Widzimy to, co rozumiemy. Rozumiemy to, co zostało nazwane przez nas.

@wiedźma Jako "heretyk" poznania rzeczywistości, powiem: nic nie jest, ale wszystko staje się. Świat jest procesem, który ma naturę niemożliwą do poznania przez uczestnika tego procesu. Ale poeta ma prawo zadać każde pytanie, zwłaszcza to, które zmusi do myślenia, bez oczekiwania ostatecznej odpowiedzi. Tak "WIEDŹMO", tak MIGRENA", to jest filozofia, a uprawianie poezji jest formą uprawiania filozofii. 

Opublikowano

@wiedźma ... Przeszłość bywa otwartą raną, której czas nie zabliźnił, ale pogłębił...

Cóż, WIEDŹMO, masz ewidentnie do czynienia z duszami poetyckimi typu Yin i Yang :-)

Faceci ogniskują uwagę bardziej na materii, ale nie chciałbym sobie (nam) ubliżyć :-)

Opublikowano

@wiedźma - erozja to proces w naturze, decyzja ludzka jest świadomym działaniem

w myśl- "cogito ergo sum".

Ale Bernard Shaw:

"Większość ludzi myśli tylko raz czy dwa razy do roku. Ja zdobyłem światowy rozgłos, ponieważ myślę raz czy dwa razy na tydzień".

Ale był znany ze specyficznego poczucia humoru, humoru.

Opublikowano

@LessLove Mnie cieszy każda interpretacja. Każdy ma swoje poglądy i swoje racje. I to jest dobra analiza, bo jest wlasna. 

Dziękuję. 

@Annna2 

Przytoczone słowa w komentarzu są bardzo trafne, dziękuję serdecznie za podzielenie się z nami  nimi. 

Pięknego dnia.

Opublikowano

@LessLove  był za takiego uważany- za pyszałkowatego.

Ale myślę, że nie do końca takim był. Ironiczny- lubię takich i autoironicznych.

Dostał Nobla- początkowo nie przyjął mówiąc-

"Mogę wybaczyć Noblowi wynalezienie dynamitu, ale tylko diabeł w ludzkiej postaci mógł wynaleźć Nagrodę Nobla”.

Potem tytuł przyjął- odmówił pieniędzy- przeznaczył je na fundusz wspierający fundację tłumaczącą

literaturę szwedzką na jez. angielski