Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Łukasz Jurczyk

Dziękuję za tak celną miniaturę. Wydawać by się mogło, że kiedy zostaje "tylko sól" nie ma ratunku. Na szczęście prócz soli nadal są razem - "wy dwoje tu", to dobry prognostyk. 

morze spłucze z nich sól

nadal chcą być we dwoje

może Orfeusz zaśpiewa

Eurydyka zatańczy

pozdrawiam serdecznie

@KOBIETA

Cenna rada. Orfeusz był winny :) Dziękuję Kobieto :)

Opublikowano

@Proszalny

On wyrwał ją z piekieł, ona żyje, mity nie mają końca. I przez chwilę działa- bez kwitnie, las pachnie, morze przypływa. Ale oni wiedzą, że to kruche, dlatego zostają na powierzchni drobiazgów, bo zejście w głąb to ryzyko utraty wszystkiego po raz drugi. Miłość może oszukać śmierć. :) 

Opublikowano

@Jacek_Suchowicz

jedna strofa cudu nie czyni

choć trudu co niemiara

komentarz bardzo cenny

będę mniej się starał :))

@lena2_

Lena, jak wyżej w komentarzu do Jacka. Dzięki za info, wiem na przyszłość jak pisać, żeby było więcej takich strof.

@Berenika97

Bez, las, morze. Cuda wianki :) Przesłodziłem to prawda. Wybacz, bo wiesz... nadal się uczę. I tak powstrzymywałem się, wywaliłem firanki w oknach i puste oczodoły okien. Są w człowieku te archetypy, banalne kalki, które w sercu grają. Kolejna lekcja: dobry wiersz powinien unikać światła gwiazd. 

Miłość nie pokona śmierci, ale może człowieka stworzyć od nowa. 

Dziękuję kochani za pozostawiony ślad. Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

@hollow man

Także je widziałem i pomyślałem, że warto upchnąć w wierszu. Tym bardziej, że mogą być metaforą nie tylko "martwych" mitów, które już nikogo nie interesują, ale także dawnego życia bohaterów wiersza. 

Wielkie dzięki, że nie tylko ostatnia strofa, która mi osobiście najmniej się podoba.