Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Poet Ka 

na krzywej wieży

okręcam czas na palcu

mam koper w nosie

Wybacz. Nie mogłem się powstrzymać przed refleksją. Może nie jest najwyższych lotów, ale z uśmiechem. Komik to głupiec z Tarota. 

Twoja miniatura maluje obrazy i budzi skojarzenia. Jest tworzywem, czytelnik jest twórcą.

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

@Poet Ka

jest świetnie.

bo to nie tylko żart językowy, ale mała aberracja rzeczywistosci.

wszystko tutaj przesuwa się o włos.

znaczenie , geometria, czas.

i nagle z pozornie lekkiej gry słów robi się cos znacznie ciekawszego bo tworzysz  obraz świata, który   traci stabilnosć pod naciskiem języka !!!

absurd pracuje tu głębiej niż dowcip.

bo on dotyka samej konstrukcji bytu.

głębi !!!

Opublikowano

natura humana quasi medium est:

„Człowiek jest w pewien sposób pośrednikiem między aniołami a zwierzętami, a skoro aniołowie są najwyższymi bytami, a zwierzęta najniższymi, człowiek znajduje się na pograniczu obu”. /"Summa Theologica" Akwinaty/

Opublikowano

@Poet Ka

Wiersz jest świetny - ma surrealistyczny klimat! Jego największą siłą jest ogromny kontrast -  mroczny i egzystencjalny cytat z Soundgarden (nie znałam tego utworu, ale już poznałam , a nawet wysłuchałam :) zderza się tu z absurdalną sytuacją i kulinarną grą słów ("kopara" , "kaparów").

Ta "pizza równoległa do czasu zagięcia" - świetnie oddaje poczucie aberracji i odrealnienia, o którym wspomina tytuł.

Po prostu czysta fizyka kwantowa w gastronomii. (To już nie moje :) )

Opublikowano

@Poet Ka

Zobaczyłam klip.  Nie wiem, czy dobrze rozumiem. 

Ten klip też jest surrealistyczny.

Mówimy „kopara opada” z wrażenia - a w klipie są twarze ludzi, które wykrzywiają się w dziwnych uśmiechach. (nawet jakby szalone)

W klipie są też sceny z jedzenia, ale też dziwnego. Kapary mogą symbolizować przejedzenie? Konsumpcjonizm?  A to prowadzi deformacji rzeczywistości.  Chociaż z drugiej strony - kapary  to coś wykwintnego.  Nie jestem pewna. :)