Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ranek zapala ulicę jak zapałkę,
ptaki grają coś lekkiego na przewodach.
Wiatr niesie zapach spraw
które dopiero się wydarzą.

Myślę:
świat dziś może być prosty.

Ale gdzieś po drodze
gubię klucz do własnej kieszeni,
a smutek nadciąga
jak chmura nad stacją benzynową.

Patrzę na dłonie —
linie biegną jak drogi
których nigdy nie wybrałem.

I nagle w środku nocy
ktoś mówi twoje imię.

Nie śpię.
Słucham jak serce
powtarza je do rana.

Opublikowano

Ani przez chwilę nie pomyślałem o wywodach Junga, czy Freuda. Chociaż bywają dni , gdy wciąga mnie Freudowski bełkot - na szczęście niezbyt często. :)

Twoje spostrzeżenie jest uzasadnione. 

W zasadzie każdą wypowiedź można poddać psychologicznej analizie. I ta moja może rzeczywiście bardziej nadaje się do terapii i psychologa niż na portal literacki. :))

Opublikowano

@A.Between

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Nie miałam na myśli terapii i psychologa, tylko odkrycie istniejącej więzi, poza czasem i przestrzenią, w świecie symboli, obrazów... Tam działa podświadomość - odkrywamy to poprzez różne sytuacje wydające się przypadkowe, niezrozumiałe - a taką opisujesz w wierszu.

Opublikowano

@A.Between

Nie studiuję psychologii. Ale niektóre zagadnienia musiałam odkryć, poznać i pogłębić, na własny użytek,  bo mnie doświadczenia życiowe zmusiły do tego.

Natomiast faktycznie, interesuje mnie funkcjonowanie psychiki człowieka, choć jest to tak złożony mechanizm, że nie ma jednej uniwersalnej teorii, która by wszystko wyjaśniła, a już zwłaszcza pokazała - co jest nie tak, dlaczego nie działa i jak to naprawić.

Samych nurtów terapeutycznych są dziesiątki - skuteczność potwierdzono w badaniach zaledwie w przypadku kilku z nich, np CBT. A cała reszta, to są albo metody przestarzałe, albo niesprawdzone, albo - co najgorsze - różne dziwne wymysły mające jedynie przyciągnąć zdesperowanych ludzi do wszelkiej maści szarlatanów i uzdrowicieli.

Jung łączy psychologię z filozofią i elementami kulturowymi również, i to jest ciekawe w jego myśli.