Anna_M. Opublikowano 1 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 spada się na ziemię po zbyt długim zwlekaniu z dobrowolnym zejściem moja wina twoja wina przelało się wabione błyskotkami zepsutych kalejdoskopów zmysły wpadają w sidła więc o winie już nie mówcie życie to powieść zwłaszcza jej miejsca niedookreślenia poezja przychodzi z szarówką kiedy zmysły ustępują refleksji (p)o winie nie ma co myśleć bo cele są tak w więzieniu jak w klasztorze
Confiteor Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 z chęcią wielką i zaciekawieniem usłyszałbym autorskiej interpretacji
Anna_M. Opublikowano 1 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Z wielką chęcią przeleję tu swoje intencje, ale może najpierw ktoś pokusi się o ich odczytanie. Pozdrawiam i dziękuję za przeczytanie.
Confiteor Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 zabrzmialo przez chwile jak spowiedz, zbudzilo sie sumienie.. najlepsza jest jednak pointa brawo, zaczytalem sie
Anna_M. Opublikowano 1 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję, miło, że coś dla siebie tu znalezłeś obiecuję za jakiś czas przedstawić tu, co miałam na myśli pozdrawiam
jasiu zły Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 To chyba było pisane jeszcze przed stanem kaca ;) Ja bym to zrobił inaczej. Nie podoba mi się kompletnie. Jak na wiersz o tak wdzięcznym temacie jak glątwa, to zadziwiająco słaby - zabrakło pomysłu?
Anna_M. Opublikowano 1 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. temacie wdzięcznym jak co?
jasiu zły Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Jak GLĄTWA! Jaki masz, słoneczko, tytuł wiersza?
Anna_M. Opublikowano 1 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mój umysł, Kwiatuszku, nie zarejestrował słowa "glątwa", ale jeśli chodzi o tytuł to ok. Czy prośba o ponowne, niedosłowne wczytanie się w treść tego tekstu, bądź też próba odczytania jego tytułu w szerszym znaczeniu, byłaby z mojej strony nietaktem? ;)
jasiu zły Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Słuchaj no, koteczku, słowo glątwa (jakże piękne i polskie) stało się niestety ofiarą germanizmu katzenjammer i to do tego stopnia, że ciężko je znaleźć w słowniku, jednak istnieje. Ja rozumiem o co chodzi w wierszu (ach ta gra słów - wino, wina), problem polega na tym jak zostało to przekazane, a niestety, przekaz jest mało ciekawy jak dla mnie. Ale nie przejmuj się, na mojej opinii świat się nie kończy. Pozdrawiam.
Anna_M. Opublikowano 1 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No to się, misiu, nie przejmę :) Dziękuję i pozdrawiam.
vacker_flickan Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 „życie to powieść zwłaszcza jej miejsca niedookreślenia” — fragment kuleje składniowo, pomijając potworek „niedookreślenie” — przypomina mi słowo „doprecyzować”, które rozpowszechniło się wskutek prac komisji ds Rywina;) błyskotki z zepsutych kalejdoskopów brzmią trochę tandetnie, zwłaszcza kiedy wabią wyrzuty sumienia? proponuję je wyrzucić:) a to więzienie i klasztor na końcu zmroziło mi krew — jakieś ciężkie przestępstwo to musiało być wybór między monogamią a celibatem? czy za daleko poszedłem? pozdr
Anna_M. Opublikowano 2 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Widzę, że tekst jest faktycznie źle napisany, bo interpretacja mija się z moim zamysłem; o coś zupełnie innego mi chodziło :( Dzięki za komentarz. Pozdr.
vacker_flickan Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 ja zrozumiałem, że kac moralny wchodzi w grę a ta interpretacja pod koniec mojej wypowiedzi odnosiła się do więzienia i klasztoru ot tak mi się skojarzyło:) bo nie bardzo łapię po co je zestawiłaś pozdr
Anna_M. Opublikowano 2 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No właśnie, kac moralny albo zwykły kac, a ja wzięłam to słowo w sensie 'skutku', złego skutku. Czasami w zyciu są sytuacje, kiedy powinno się coś zostawić, odejść, przynajmniej na jakis czas. Często, z różnych powodów, np. ze strachu przed zmianą, czy samotnością tego się nie robi. Dlatego później się "spada", uderzając o ziemię dużo mocniej. Czyja to wina nie ma co mówić, bo to, kto jest winny - tu skojarzenie - z karą (cela więzienna) bądź pokutą (cela klasztorna) to kwestia względna, zależna od strony po której się stoi, subiektywna, a zmysły, za pomocą których odbieramy bodźce, by orzec o winie, nie są godne zaufania, łatwo wpadają w "sidła" nieprawdy. A wracając do cel - skoro są i tam, i tam, w miejscu niby-zła i niby-dobra, to kim się jest będąc winnym? To juz nie ma znaczenia.
vacker_flickan Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 no dla człowieka ma znaczenie, bo to on szuka winnych:) a jak coś nie pójdzie winny musi się znaleźć — choćby w sobie, z jednej strony jest to pożyteczne, bo pomaga w odnalezieniu przyczyn niepowodzenia i w ew. wyeliminowaniu ich w przyszłości, z drugiej może być niszczące poprzez brzemię winy, która ściśle łączy się z karą, pokuta to też rodzaj kary;)
Rekomendowane odpowiedzi