Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Budkę chciał gwizdnąć wróblowi

Szpak w miejscu dlań wymarzonym.

Wróbel naćwierkał szpakowi:

budka jest moja i żony.

Chyba przekonać go umiał,

bo uciekł szpak urażony.

Nie wiem czy wróbla zrozumiał,

bo zagadkową miał minę,

a może mu świat zaszumiał,

bo ujrzał szpaczą dziewczynę

i z nią poleciał w gęstwinę

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Leona jest jakieś cierpienie...
    • Polecam także zajrzeć na mojego bloga literackiego. Tam omawiam dużo ciekawych problemów, o których wielu z nas boi się mówić. Link jest w opisie profilu.       Jeśli chcecie, możecie podzielić się własną interpretacją tego wiersza w komentarzach.       Zieleń albo czerwień! Wełna albo ciernie! Karta albo pustka!! Szabla albo chustka!!! Wojna albo kwiaty! Okna albo kraty!! Miłość albo wolność!!! Kaptur albo skromność!!!!   Albo jedno, albo drugie!! – Więc w skłóconej witaj grupie!!! Nie każ ludziom wciąż się zmieniać, WSZAK ZAWODZI TO DO CIENIA!!!   Fraki albo ścieki! Złoto albo szczeki! Wolność albo wartość!! Miło albo warto!!! Tłoczno albo pusto! Kredką albo chustą!! Pokaz albo skrycie!!! Pokój albo życie!!!!! Albo jedno, albo drugie!! – Więc w skłóconej witaj grupie!!! Nie każ ludziom wciąż się zmieniać, WSZAK ZAWODZI TO DO CIENIA!!!   ––   ((Brak wolności I szczerości…))   –– –– –– –– –– –– ––   Zieleń albo czerwień! Wełna albo ciernie! Szczerość albo grono!!! Środkiem albo stroną!!!!! Leżeć albo chodzić! Dawać albo grodzić!! Miłość albo wolność!!!! WARTO ALBO WOLNO!!!!!   Albo jedno, albo drugie!! – Więc w skłóconej witaj grupie!!! Nie każ ludziom wciąż się zmieniać, WSZAK ZAWODZI TO DO CIENIA!!!   Albo jedno, albo drugie!!!! – Więc w skłóconej witaj grupie!!!!! Nie każ ludziom wciąż się zmieniać, WSZAK ZAWODZI TO DO CIENIA!!!!!       Z zamysłu: ten wiersz jest o tym, jak zero-jedynkowo postępujemy w tych czasach, ale jestem także otwarty na wasze interpretacje.
    • @Grażyna Budziszewska zakładam fanom ;) Czuję się jak na wykładach, na których nie miałem odwagi zaistnieć! Cudne! :)
    • @Clavisa jakoś znajomo mi ten wiersz pobrzmiewa... jakbym już kiedyś go czytał. No ale co dalej??!?! co z ruchem, co z rękawicą, wyzwaniem i refleksem? Normalnie nie mogę się doczekać - czas na burzę! ;) @hollow man bracie! ciekawe talenty w Tobie drzemią! Szacun :)
    • mój most zdaje się już nie mieć końca mijam wielką wyrwę   na odcinku października deski próchnieją jedna pękła mi w twarz do krwi   mój most nie jest cudem architektonicznym na tle którego chciałbyś zrobić sobie instaxa   ciągnie się ubłoconą deską z wątpliwym łączeniem na niepewnej linie   mrużąc oczy  dostrzegam kolejną wyrwę mogę ją ominąć i dalej iść we mgle   a mogę się pośliznąć spaść   12 X 2025
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...