Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Berenika97 Może jest, ale świat lubi i najbardziej docenia mega wkręconych i tych co na 100 albo na 120 procent :)) Uwielbia w wielu aspektach i najbardziej ceni nasze totalne zaangażowanie. No tak już jest. To ma swoje i jasne i ciemne strony niestety ://

Opublikowano

@Berenika97 Wiesz ten świat to robi nawet nieco podświadomie. My też tacy jesteśmy. Dobrze nam się żyje z właściwym nam i zaangażowanym domownikiem. Chcemy piękna od partnerów i partnerek. Dziewczyna idzie z kimś na randkę, owszem chętnie zupełnie, ale jak usłyszy dobry bajer. Na poezji.org jest też podobnie. Nie wiem chcemy dobrego lekarza co wyleczy, prawnika co rozwiąże problem i wygra naszą sprawę, polityka co ogarnie tę rzeczywistość. to już taka nasza natura jest. I ta natura jak najbardziej przekłada się na sztukę. Właściwie to frazesy, ale tak rzeczywiście jest. Ale tak to ma swoją ujmę. Ciemną stronę. Wymaga zaangażowania. Wymaga poświęceń. I doprowadza do tego niekiedy, że ktoś płaci za powyższe najwyższą cenę. To smutne, ale te realia tak już mają niestety :// Może gdybyśmy tak nieco spuścili z tonu, wiesz oczekiwali od kogoś 80% zamiast 100 % i wszyscy tak zgodnie robili to może ziemię piękniejszą byśmy uczynili. Wygodniejszą. Spokojniejszą. Lżejszą. Ale to właściwie populizm. 

@bazyl_prost No fakt, trochę tak :))

@Berenika97 Ogólnie mam wrażenie, też frazes, że za mało doceniamy, że już i za dużo chcemy jeszcze. 

Opublikowano

@Leszczym

To nie jest populizm, to po prostu ludzkie marzenie. Tyle że świat nie jest zbudowany na marzeniach tylko na konkurencji - i dopóki ktoś obok daje 100%, trudno zatrzymać się na 80. To taka pułapka bez wyjścia, którą wszyscy widzimy ale nikt nie jest w stanie pierwszy wyskoczyć.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Tak, i to chyba nie frazes tylko jedna z bardziej bolesnych prawd o nas. Pozdrawiam:) 

Opublikowano

@Berenika97 Ależ właśnie tak jest. Są takie mega przypadki w sieci. Wiesz ktoś nieprawdopodobnie wyglądający jak na swój wiek, ktoś niebywale wysportowany, ktoś niebywale utalentowany, ktoś absolutnie przepiękny, ktoś mega mądry, ktoś gigantycznie bogaty, no szereg najróżniejszych. Promuje się te postawy, a netach to jeszcze bardziej i stawia za wzór. Kłopot tylko taki, że często są to wzory zupełnie nieosiągalne, a także są to postaci, które wszystko postawiły na bycie w czymś na topie. A życie ma więcej składników. Sami sobie to robimy. Naprawdę sami sobie. A potem jeszcze cierpimy przez własną wielowymiarową niedoskonałość. 

@wierszyki Niestety, sprawdziłem, za cudzymi sprawami też bardzo chcą nas opowiadać. Ciągają na różne strony przeróżnych linii frontów i zagadnień. To duży kłopot, najlepszego życzę :)

Opublikowano

@Leszczym

Wiesz, ja w sieci nikogo takiego nie oglądam, nie szukam i się na nikim nie wzoruję. Bo tak naprawdę te wzory często nawet nie są prawdziwe. Porównujemy siebie do czegoś , co w tej formie po prostu nie istnieje. Dla mnie jest to jedno wielkie oszustwo i iluzja.  Coś takiego jak "być na topie" - w moim życiu nie istnieje!  Nawet napisałam tu wiersz o przyjaciółkach, które miały mi za złe taką postawę. :)