Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zaaferowany zainfekowany do szpiku

rozłożył się kobierzec potworności

oglądam spis treści jego twarze

znane rozpieszczone pomarszczone

ikony autorytety światowa śmietanka

kefir zero procent kwaśne mleko

przykładam ucho i oko

jest pisk skrzywienie zmarnowanie

starannie ułożone w równą kostkę

poniedziałek środa i niedziela

maska starego pudrowanego dziada

i inni ludzie od wielkiego biznesu

mam mdłości niestrawności

niechęć na literkę E

elita ekonomia eros erozja

ENTER

Opublikowano

@Natuskaa EEEE tam :), to nie lekceważenie , ale żarcik :), narzekamy i wpadamy w e(uforię) - kolejny żarcik, ale tak naprawdę zastanawiam się czy chodzi tu o etykę? czy żal i pretensję razem wzięte.
Tak, nie, raczej siak przykładaj do ucha i oka, a nie nimi :))) żarty żartami, pewnie napiszesz coś więcej jak cię trochę rozgoryczę :)
pozdr.

Opublikowano

@Natuskaa

Mocny, fizjologiczny sprzeciw wobec skorumpowanej elity. Posługujesz się obrazami rozkładu i choroby ("zainfekowany do szpiku", "kwaśne mleko"), żeby pokazać zgniliznę świata władzy i prestiżu. Ta "światowa śmietanka" okazuje się być tylko sfermentowanym "kefirem zero procent" - pozbawionym wartości, choć starannie opakowanym produktem.

Najbardziej uderza mnie to "przykładam ucho i oko" - moment bezpośredniego kontaktu z tą rzeczywistością, po którym następuje katalog odrzucenia: pisk, skrzywienie, mdłości. Wreszcie ta "niechęć na literkę E" i lista słów od elity przez erozję po ENTER - jakbyś nie chciała już nawet wymówić tych słów i zakończyć jednym kliknięciem.

Brutalna diagnoza ale prawdziwa. :)

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ano, będzie trzeba popić ziołową herbatką.

Pozdrawiam :)

Etyka, to dobre słowo nawet początkowo tam było razem ze słowem emisja i... a może pytasz o tytuł? O, to bardzo proste, bardzo na czasie.

Siak czy nie siak, po co miałbyś/łabyś mnie rozgoryczać?

Nie lubię pisać takich wierszy, ale czasami trudno jest przejść obojętnie obok jakiegoś zjawiska/zdarzenia.

Mój "mały" sprzeciw... do tego jest zepchnięta jednostka, do "małych" sprzeciwów, czasem przekleństw. Ale to tylko słowa, to ciągle tylko słowa. To prawda, tych słów na E było tam więcej, ale wybrałam te najważniejsze. W dobie szybkich wejrzeń, szybkich skreśleń, szybkich a nawet pobieżnych wnikań w... słowa, uznałam że tyle wystaczy... dla niektórych to i tak za dużo.

Bardzo intuicyjnie odczytujesz. Dobrze, że się tym dzielisz z autorami.