hollow man Opublikowano 28 Stycznia Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia jak koncepcja warstwowej budowy osobowości ilekroć coś ujawnisz wiesz że to nie wszystko nie cała prawda schodzisz do coraz niższych poziomów materii docierając do niepodzielnej mandali 3
bazyl_prost Opublikowano 28 Stycznia Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia fajne, mandala materii, dzieło wirujących pająków 1
hollow man Opublikowano 28 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia @bazyl_prost Dzieło Przybyszów Którzy Zainfekowali Nam Świadomość.
bazyl_prost Opublikowano 28 Stycznia Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia (edytowane) @hollow man nie raz takie klocki Edytowane 28 Stycznia przez bazyl_prost (wyświetl historię edycji)
Magdalena Opublikowano 28 Stycznia Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia Zeszłam i jestem Pomiędzy niczymi Nićmi niczego nie Znać Znać że się za długo szło Ciemno, czekaj czekaj... Jakieś głosy, Leśmiana? Babie Doły i samotne w samotności spotkania 1
hollow man Opublikowano 28 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia @Magdalena Moje Miejsce Magiczne.
vioara stelelor Opublikowano 28 Stycznia Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia (edytowane) @hollow man Ogry mają warstwy:) (Shrek - jeden z moich ulubionych wielowarstwowych filmów). Też mam w szufladzie wiersz o podobnym tytule:) Matrioszki to ciekawe obiekty. Interesujące wydaje mi się zagadnienie, czy ta ostatnia najmniejsza jest prawdziwą jaźnią, czy jest pusta w środku. Edytowane 28 Stycznia przez tie-break (wyświetl historię edycji) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 28 Stycznia Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia @hollow man Te „warstwy” to wszystko, co da się nazwać, odsłonić, zdjąć: role, maski, narracje o sobie, nawet emocje i przekonania. Mandala to nie kolejna warstwa, ale rdzeń, który nie jest podzielny. Nie da się go rozłożyć na części, nie da się go oddzielić od reszty „ja”. Jak wzór który porządkuje chaos 1
hollow man Opublikowano 28 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia @tie-break @Alicja_Wysocka Zapytałem 6-latka jak sądzi jak zbudowany jest Wszechświat. Odpowiedział: "To musisz sobie wyobrazić taką ogromną kulę, której centrum jest wszędzie, a obwód - nigdzie" ;) I teraz się zastanawiam czy tego samego nie możnaby powiedzieć o jaźni jako centrum i obwodzie psychiki. 1
bazyl_prost Opublikowano 28 Stycznia Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia @hollow man @tie-break to wiele wyjaśnia
hollow man Opublikowano 28 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia @Magdalena moje magiczne miejsce zamyka się w kryształku soli w źdźble poruszanym wiatrem na pustej plaży pod koniec stycznia byłem dzisiaj na starych śmieciach mojej młodości
tetu Opublikowano 28 Stycznia Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia Pierwsza strofa na cebulę, ale inaczej nie dotrzesz:) Druga — Psychologiczno-filozoficznie. Jungowsko. Uporządkowanie wewnętrznego chaosu, a może nieskończony labirynt? Pozdrawiam.
Berenika97 Opublikowano 28 Stycznia Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia @hollow man Wiersz operuje na przecięciu psychologii głębi i metafizyki, tworząc obraz samopoznania jako niekończącej się podróży w dół. Kluczowa jest ta świadomość -"ilekroć coś ujawnisz wiesz, że to nie wszystko nie cała prawda". Każde odkrycie własnej natury okazuje się tylko kolejną warstwą, nigdy rdzeniem. To pesymistyczna (lub realistyczna?) wizja introspekcji - nie ma dotarcia do "autentycznego ja", jest tylko nieskończone schodzenie. Początek ("koncepcja warstwowej budowy osobowości") brzmi psychoanalitycznie - przywołuje Freuda, Junga. Ale ruch wiersza prowadzi "do coraz niższych poziomów materii" - co sugeruje przekroczenie psychologizmu w stronę ontologii, fizyki, może nawet mistycyzmu. Finał - "niepodzielna mandala" - jest wieloznaczny. Mandala to symbol całości, jedności, świętej geometrii. "Niepodzielna" sugeruje dotarcie do czegoś fundamentalnego, atomowego. Ale czy to triumf (znalezienie centrum), czy kolejna iluzja? Czy mandala to odpowiedź, czy może następny poziom złudzenia - schematyczny wzór zamiast żywej prawdy?
Charismafilos Opublikowano 28 Stycznia Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia @hollow man ostatnia matrioszka najczęściej jest... pusta w środku, albo jednolicie ulana... zamknięta w sobie? :)
hollow man Opublikowano 29 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia @tetu Albo labirynt wewnątrz niekończonego labiryntu? Pozdrawiam @Berenika97 Trochę docinałem pierwotną wersję, bo za dużo tej kwantówki chciałem wrzucić (której przecież nikt nie 'rozumie'). A gdy pojawia się mandala to musi być o Jungu. Tylko on chyba nie rozumiał mandali jako takiego po prostu obrazka. Teraz Twoje pytanie... Na które odpowiedź może brzmieć tylko: Nie wiem. Żywa prawda - to jest interesująca kategoria... @Charismafilos Może obie wersje są dopuszczalne jednocześnie? W końcu 'puste' nie istnieje bez 'pełnego'. 2
Rekomendowane odpowiedzi