Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

• lena2_ zmienił(a) tytuł na do szpiku
Opublikowano

Poruszyłaś bardzo bolesny temat. Każda zima zbiera zwije swoje żniwo. Ale mnie ogarniają mieszane uczucia. Zaryzykuję twierdzenie, że w naszym kraju naprawdę bezdomnych jest znikoma ilość. Lwia większość na własne życzenie. Uzależnieni - muszą dotknąć dna aby zrozumieć.  Rozmawiałem z kilkoma co w swoim życiu już wszystek alkohol wypili i postanowili się odbić od dna - im się udało. Nasze prawo albo bezprawie, jak kto woli, każdemu pozwala zapić się na śmierć lub przedawkować.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam - trudy i bolący wiersz - ale warto o tym pisać a jak możemy to

pomóc - bo jak już Alicja wspomniała to też ludzie którzy

pobłądzili  - 

Pzdr.serdecznie.

Opublikowano

@lena2_ Wiersz wskazuje na problem, w którym nie ma właściwych i jednoznacznych rozwiązań.

Z pragmatycznego punktu widzenia @Jacek_Suchowicz ma rację - nie można pomóc komuś, kto tego nie chce. Z większością tych ludzi powinni pracować specjaliści - psycholodzy, terapeuci - co z oczywistych przyczyn jest utrudnione.

Może warto, zamiast kolejnego punktu z darmową zupą, zorganizować taki, gdzie uzyskają oni oprócz jedzenia darmową pomoc właśnie w zakresie psychologicznym - żeby uświadomili sobie swoją sprawczość, że mają jeszcze na coś w swoim życiu wpływ, bo chyba poczucie bezradności najbardziej ich pcha w alkoholizm.

Nie wiem, czy takie funkcjonują, ale może jest ich za mało?