Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale to też jest "słuszny" kierunek, bo piszesz o tym , że warto również zauważyć i w jakiś sposób uhonorować swój wkład. Jeśli mamy dobrą relację z samym sobą,  łatwiej o te interpersonalne. 

Opublikowano

@Radosław  

Dobrze to ująłeś. Relacja z sobą to rzeczywiście punkt wyjścia do wszystkiego innego.

Kiedyś byłam na spotkaniu z pisarką, która twierdziła, że nienawidzi "wdzięczności".  Zaprzestała oficjalnie pomagać, bo denerwowały jej wszelkie odruchy wdzięczności, bo nie dla nich to robiła.  

Opublikowano

Zmieściłeś tutaj całkiem sporo Radosławie i to jest mądra, szlachetna miniatura, ale tytuł kłóci mi się z pierwszą cząstką. Bo skoro nie napiszę o tym wiersza, to słowo wiersz w tytule ma się nijak do zapewnień. Wiem, że diabeł tkwi w szczegółach i można tu mówić o przewrotności, ale pomimo wszystko zastanowiłabym  nad tytułem. 

Na swój użytek tytuł czytam: Krótko o wdzięczności. Pozdrawiam. 

Opublikowano

@tetu, @Charismafilos Moi Drodzy, po glębokim namyśle podejmuję ważną życiową decyzję: zmieniam tytuł utworu z " Krótki wiersz o wdzięczności" na "Wdzięczność". W tym momencie mam jeszcze pytanie o jeden szczegół. O rzecz , która wcześniej umknęła mojej uwadze. 

Czy w kontekście tytuły Wdzięczność  napisać 

"nie napiszę 

o tym wiersza"

czy lepiej 

"nie napiszę 

o niej wiersza"   ?

"Wdzięczność" jest w rodzaju żeńskim, więc bliżej mi do drugiej formy, czyli o niej .