Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

-Mistrzu, co mam czynić, bo mam wilczy apetyt,

ciągle jem i nie umiem z tym walczyć niestety.

- Moim zdaniem nie ma na to lepszej metody,

zanim do stołu siądziesz, wypij kwartę* wody.

Ona brzuch ci wypełni i mniej wpuści jadła,

jak będziesz w tym niezłomny, pozbędziesz się sadła.

Kwarta = 0.94 litra

Opublikowano

@Marek.zak1

Rada mistrza jest praktyczna i zgodna z współczesną wiedzą dietetyczną - picie wody przed posiłkiem rzeczywiście może pomóc kontrolować apetyt i zmniejszyć ilość spożywanego jedzenia. To ciekawe, że ta prosta zasada była znana już dawniej. Jest tu również życiowa mądrość o samodyscyplinie ("jak będziesz w tym niezłomny"). Fajne! 

Opublikowano

@Berenika97 Dzięki, zajmowałem się tym też zawodowo, bo moja firma była pionierem i największym producentem L-Karnityny, która przyspiesza metabolizm tłuszczów co bywa wykorzystywane w terapiach odchudzających. Polscy producenci wykorzystują L-karnitynę, jako "spalacz  tłuszczu. Kilku z nich produkowało napoje z l-karnityną, co pomagało schudnąć, ale nie wiem, czy bardziej przez karnitynę, czy picie wody:).  Próby na zwierzętach dawały bardzo dobre wyniki, ale one tyle jadły, ile im dawano w testach, a u ludzi, jak zabraknie tej niezłomności, to nie działa i zostaje tylko Ozempic, który bardzo głęboko ingeruje w metabolizm, a efektów ubocznych tyle, że aż strach. To taki off top. 

Pozdrawiam serdecznie i niemal świątecznie. 

Opublikowano

@Marek.zak1

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Staram się pić wodę, ale więcej piję różnych herbat. No i kawę! Może czas na zmianę nawyków. :)) Serdecznie pozdrawiam też niemal świątecznie. 

Globalne ocieplenie jest fajnie napisane - dużo dialogów. Jak skończę, to podzielę się wrażeniami. :)))