Wiechu J. K. Opublikowano 22 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 Słoń i woda usiadł słoń w sadzawce zadowolony słońce nie odpuszcza trąbiąc wszem i wobec: patrzcie wszyscy woda odszedł zostawiając kupę błota 3
wierszyki Opublikowano 22 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 Błoto dla wielu zwierząt w gorącym klimacie jest bardzo cenne. A słoń aż wychodzi z wierszyka. Ochlapać wręcz może,umykaj :) Pzdr Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 22 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @wierszyki To mój słoń, taki oswojony, gdy jestem w pobliżu to on chodźi na paluszkach i da się nawet pogłaskać po uszach. Pozdrawiam z uśmiechem. :) 1
Berenika97 Opublikowano 22 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 @Wiechu J. K.Świetna fraszka! I może byc różnie interpretowana! Jako satyra na każdego narcyza, który odkrywa sobie coś oczywistego i traktuje to jak wielkie osiągnięcie, metaforę na to, co zostaje po naszych wielkich gestach (błoto). :))) 1
Wiechu J. K. Opublikowano 22 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Berenika97 Frapująca interpretacja, dodać można, że woda symbolizuje czystość, ale szczerze nie o to mi chodziło, po prostu jest to fraszka o słoniu. Dziękuję :) 1
Berenika97 Opublikowano 22 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 @Wiechu J. K.Domyśliłam się, że to fraszka o słoniu - ale chciałam nadać jej jeszcze inne znaczenia. To tak dla zabawy.:))) Pozdrawiam.
Wiechu J. K. Opublikowano 22 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Berenika97 Fajnie więc, dodam tylko, że wiersz ten nie ma nic wspólnego z narcyzmem, lecz każdy spostrzega świat według własnego doświadczenia, a słonie to takie miłe potężne stworzenia. :) 1
Berenika97 Opublikowano 22 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 @Wiechu J. K.Też lubię słonie, ale wyobraziłam sobie, że ten bohater usiadł w wodzie - więc nikt inny już z niej nie skorzysta, ogłosił światu - tu jest woda (towar deficytowy) i ja jestem jej "właścicielem". A potem, jak wyszedł - wody już nie było. :)))) 1
Wiechu J. K. Opublikowano 22 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Berenika97 No tak! W tym przypadku to masz rację, narcyz i to bez usprawiedliwienia. ;))))))))) 1
Nata_Kruk Opublikowano 22 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wieśku... nie chciałbyś tak zapisać... :) oczywiście sugeruję jedynie. To musiał być mały słonik, pasuje do sadzawki..:)
Wiechu J. K. Opublikowano 22 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zostawię tak jak jest Nata, ta kupa może mieć dwojakie znaczenie jak to we fraszce bywa, czytelnik ma wybór co z tym zrobić. ;)))
Rafael Marius Opublikowano 22 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Prawie jak człowiek. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 22 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W rzeczy samej :) 1
Tectosmith Opublikowano 26 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2025 @Wiechu J. K. Ładna, lekka fraszka — czyta się z uśmiechem, a pointa robi swoje. Pozdrawiam serdecznie. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 26 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Tectosmith Dzięki i pozdrawiam. :) 1
Rekomendowane odpowiedzi