Maksymilian Bron Opublikowano 16 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2025 Co mi dałeś? Tę ciszę wieczną, co porusza mnie wśród ludzi, i tę wiosnę w zapadłym sercu, co mroźnym rankiem budzi I co jeszcze? Tę jemiołę zmierzchem, co winną daję toń, i ten uśmiech, kiedy znowu znajdujesz moją dłoń Co mi dałeś? Te pieśni w styczniu, kiedy słońce się rumieni, a ja w radości krocząc, nie widzę w lunie cieni Co mi dałeś? Te nagie drzewa czekające na Twój blask I co jeszcze? Świecę na drogę w najmroczniejszy las Co mi dałeś? Tę latarnię, którą od zorzy odpaliłeś, bym sam w kniei mej powtarzał im Twą Miłość Co mi dałeś? Wędrówki, które niech nigdy się nie skończą I co jeszcze? Ten zapach zmierzchu, gdy dajesz innym słońce Co mi dałeś? Twe oczy, które słyszą ten Cud Stworzenia I co jeszcze? Tę wolność z Tobą bez żadnego mienia oraz oddech, który zaraża Dobrem mnie od nowa A co jeszcze? Te pewne kroki, by uniknąć złudnego ronda Co mi dałeś? Tę Miłość do Wszystkich cząstek gwiezdnych słów oraz głowę wpatrzoną, gdzie nie stawiam stóp I co jeszcze? To wołanie na plaży, bym biegł w Twoim kierunku, i te słowa, co są źródłem Twojego werbunku A co jeszcze? Odkrywanie Ciebie za nowym horyzontem i w końcu ten sprint z jaskini, bym ujrzał nasz początek – Miłość. 7
Alicja_Wysocka Opublikowano 16 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2025 @Maksymilian Bron A nam - dobre przypomnienie, na wypadek, gdyby ktoś o tym Cudzie zapomniał. I przyzwoity wiersz - bo czasem naprawdę wystarczy, że coś w człowieku drgnie. 1
Berenika97 Opublikowano 17 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2025 @Maksymilian Bron Twój wiersz to wzruszająca modlitwa wdzięczności, wypowiedziana w formie pytań retorycznych. Prowadzisz dialog z Bogiem, wyliczając otrzymane dary – ale nie są to dobra materialne, lecz głębokie, duchowe doświadczenia. Miłość - słowo to, zapisane wielką literą, zamyka utwór jak pieczęć, nadając całości sens.
Maksymilian Bron Opublikowano 17 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2025 @Berenika97 Dziękuję za Twoje słowa 1
Nata_Kruk Opublikowano 21 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2025 @Maksymilian Bron... treści TAK.. forma.. jak dla mnie, za bardzo w pionie, ale tym się nie przejmuj.
Rekomendowane odpowiedzi