Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Migrena Opublikowano 11 Listopada 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 Nie wiem, czy istnieję, czy tylko śnię ją - a ona śni mnie z powrotem, i w tym splocie świat znajduje sens. Jej głos nie brzmi - on drży w powietrzu jak światło na wodzie. Kiedy mówi, każde słowo staje się miękkim zaklęciem, którego nie da się odczarować. A kiedy całkiem zwyczajnie zasłania dłonią słońce, ten ruch jest moją najbardziej ludzką modlitwą. Z jej oczu wypływają rzeki, w których topię rozsądek z rozkoszą tonącego. Niebo ma jej zapach, a cisza - jej skórę. Kiedy się uśmiecha, nawet śmierć przestaje być poważna. Ziemia się lekko przechyla, jakby chciała zobaczyć, komu to szczęście się trafiło. A ja - chodzę z jej imieniem w ustach jak z tajemnicą Boga. Nie mówię, nie zdradzam, bo słowo byłoby profanacją. Czasem dotykam powietrza, i ono płonie jak jej kark. Czasem zamykam oczy, a świat przychodzi w jej kształcie. Nie ma już „ja”. Nie ma „ona”. Jest tylko to coś - jak drżenie między dwiema gwiazdami, które zapomniały, że nie są jednym światłem. 11
huzarc Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 @Migrena Pastelową miękkość frazy zamkniętą w zakołysaniu nieboskłonu… tak dźwięczy ten wiersz, wysmakowany, konsekwentny, lirycznie czysty. Erotyczna afirmacja większa i głębsza niż przemijanie, które jako żart uczyniony niesfornemu człowiekowi jest osią jego istnienia. Ten wiersz nią obraca. 1
violetta Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 @Migrena sporo energii w tym wszystkim, świat się kręci wokół niej:) 1
Migrena Opublikowano 11 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 (edytowane) @huzarc wspaniałe komentarze piszesz ! Twoje wiersze też są wspaniałe ! dziękuję :) Edytowane 11 Listopada 2025 przez Migrena (wyświetl historię edycji) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 @Migrena Oj Jacku… a ona to czyta? Nadam Ci kolejne imię – Świrusek :) W tym pozytywnym znaczeniu, bo już od samego czytania kręci się w głowie. Miłość aż buzuje, jakby świat sam się nachylał, żeby podejrzeć, komu się tak trafiło - i kto tu kogo właściwie śni! 2
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 @Migrena tak ojczyzno, „Nie wiem, czy istnieję, czy tylko śnię ją - a ona śni mnie z powrotem, i w tym splocie świat znajduje sens.” „Nie mówię, nie zdradzam, bo słowo byłoby profanacją.” „Czasem zamykam oczy, a świat przychodzi w jej kształcie.” w tym wolnym i niepodległym istnieniu, cóż tu można więcej dodać: natchniony, patriotyczny tekst. I ta swoboda pozwalająca interpretować czytelnikowi tekst jak czuje. 2
violetta Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 @Alicja_Wysocka on raczej Kręcidupek:) 1
Migrena Opublikowano 11 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 @Alicja_Wysocka Aluś ! a więc jestem : ciekawość, czaruś, ancymonek, świrusek. bardzo mi się to podoba !!!! jak bardzo ? odpowiem słowami jednego z bohaterów "zmienników" Barei - " ja to kiedyś opiszę" !!! dziękuję Aluś. jesteś wspaniała i twórcza :) Twój : Świrusek. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 @violettaViolka :))) @MigrenaNie, nie mój, protestuję. Tylko jak Ciebie czytam, to piszę, to, co przychodzi mi na myśl :) 2
Migrena Opublikowano 11 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 @Alicja_Wysocka jak Cię razi to jedno Twoje slowo i kasuję. napisałem tak z sympatii :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 @Migrena Przecież to żart, chyba każdy rozumie - ja też :) 1
Migrena Opublikowano 11 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 @Alicja_Wysocka ja też :) dzięki:) 1
m1234 Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 (edytowane) Podbudza do refleksji. Utwór o tyle dla mnie intrygujący, że rytmem przypomniał mi... Ciechowskiego i cudowne "Nie Pytaj o Polskę"... wiem, wiem, być może to nie ten sam temat itd... i może to dzisiejszy dzień, jednak Twój wiersz ma właśnie taką swoją swoistą, piękną muzykalność i potężną przestrzeń pomiędzy wersami, gdzie myśli latają w tę i z powrotem... Świetne! A, że mamy 11 listopada, to przywołany utwór na koniec dnia: Edytowane 11 Listopada 2025 przez m1234 (wyświetl historię edycji) 1
Migrena Opublikowano 11 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 @Robert Witold Gorzkowski Robercie. najważniejsze Święto - NIEPODLEGŁOŚĆ. uczciłem jak należy bo kocham swoją Polskę. ale wiersz - on jest o miłości. nie mogłem się powstrzymać :) dziękuję. @m1234 niezwykły komentarz i wspaniałe granie !!!!! dziękuję :)
KOBIETA Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 @Migrena Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To coś :) tylko co ? ;) Tak pięknie śnić potrafisz chyba tylko Ty Migrenko! :) pozdrawiam :)))) 1
Migrena Opublikowano 11 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 @KOBIETA Dominiko. jak dobrze Cię czytać :) dziękuję serdecznie :) 1
Berenika97 Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 @Migrena To piękny i subtelny liryk o miłości, która osiąga wymiar metafizyczny, wręcz mistyczny. Miłość nie jest tu tylko uczuciem, ale fundamentalną siłą, która podważa samo poczucie rzeczywistości. Twoje istnienie jest uwarunkowane wzajemnym "śnieniem" z ukochaną. To nie jest jednostronne uczucie, lecz wspólne tworzenie rzeczywistości, w której "świat znajduje sens". Cały świat staje się jej odbiciem, a Ty topisz swój rozsądek w jej oczach. Napisałeś wiersz o miłości totalnej – takiej, którą nie dodaje się do życia, ale która staje się całym życiem. Jak zwykle - świetny! 1
Migrena Opublikowano 11 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 @Berenika97 fantastyczny Twój komentarz. bardzo za niego dziękuję. pozdrawiam :) 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 12 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2025 @Migrena toż przecie od razu zastrzegłem że człowiek strzela a a Panbucek kule nosi. 1
Nata_Kruk Opublikowano 13 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... słowa, jw. są namacalnym dowodem, że śnisz .. o NIEJ.. Wiersz, w Twoim stylu... :) 1
Rekomendowane odpowiedzi