Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Czarek Płatak Opublikowano 9 Listopada 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 próg jeszcze widzę jak biegnie zamyka pochód wszyscy już po drugiej stronie jednak zastyga o krok wyciągając dłoń w tamtym kierunku całe jego znikanie będzie już takie jeszcze się potyka o rachunek za raj przywiera zwierzęciem bada przed sobą z pyskiem i brzuchem przy ziemi obejmuje ją tuli zasypia budzi z nadzieją załamać się załamać się tak żeby się złamać na zawsze 12
huzarc Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 @Czarek Płatak Znakomite wyczucie formy. Nie słowa tworzą znaczenie, ale przestrzeń i napięcie między nimi. Ciche, uczciwe i bardzo prawdziwe opowiadanie o przemijaniu. 1
wierszyki Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 (edytowane) Troszkę jak o wygnaniu z Raju, bardzo duchowo, transcendentnie że tak powiem, całościowo. Co to za życie, które nas nigdy nie złamie, jak inaczej możemy stać się w czymkolwiek lepsi. Oczywiście, łatwo tylko powiedzieć. Pozdrawiam :-) ZŁamie się pałka złamie się dąb ZŁamią cię przecież jesteś człowiekiem Jednakże ludzki łamiący głos Zostawiasz serce niewiele więcej (A tak naprawdę to poczułam, że to piękny wiersz o miłości) Edytowane 10 Listopada 2025 przez wierszyki . (wyświetl historię edycji) 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 Witaj - mądry wiersz - kupuje w całości - Pzdr. 1
Annna2 Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 @Czarek Płatak jeszcze- piękna anafora i do pomyślenia 1
Berenika97 Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 @Czarek Płatak To niezwykle niepokojący wiersz - "łapie" człowieka w momencie ostatecznego zawieszenia – "o krok" od przejścia na "drugą stronę", z której już nie ma powrotu. Zastyga w geście wiecznego niedosytu, a całe jego "znikanie" staje się tym właśnie niedokończonym ruchem. Niezwykły jest motyw "rachunku za raj", sugerujący, że cena za utraconą niewinność lub szczęście jest właśnie ta niemożność ostatecznego odejścia. Finałowe, desperackie pragnienie, by "złamać się na zawsze", jest paradoksalną nadzieją na koniec męki zawieszenia. 1
Nata_Kruk Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 @Czarek Płatak... "Próg"... ileż to progów przychodzi nam przekraczać, ale są takie, na których chętnie zatrzymujemy się na dłużej, jeżeli dobrze czytam. Całość na tak, ale druga, z tym.. rajem.. świetna szczególnie. Hej Czaru... tam, nie na naszej ziemi. 1
Czarek Płatak Opublikowano 16 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2025 @Nata_Kruk @Leszczym @Berenika97 @Lena @Annna2 @Waldemar_Talar_Talar @Rafael Marius @m1234 @Wiesław J.K. @wierszyki@huzarc Dziękuję, dziękuję 3
KOBIETA Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia @Czarek Płatak Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wysoki próg ale jeszcze biegnie;) niepokojący …ach.! :) 1
Czarek Płatak Opublikowano 18 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia nadzieja potrafi być niepokojąca 1
KOBIETA Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia @Czarek Płatak O tak…ale tylko wtedy kiedy nie zasypia…;) 1
Czarek Płatak Opublikowano 18 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia @KOBIETA to jest śmierć ducha. To jest śmierć 1
KOBIETA Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia @Czarek Płatak tylko nie to.! Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Czarek Płatak Opublikowano 18 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia @KOBIETA dlaczego? Tzn kiedyś. To naturalny bieg rzeczy. Chociaż, często nie zgadzam się z nim wewnętrznie to jednak nieśmiertelnegość wydaje mi się bardziej przerażająca.
KOBIETA Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia @Czarek Płatak tak, oczywiście Czarek.! Ale teraz…nie czas umierać. ;) ( mam nadzieję). 1
Czarek Płatak Opublikowano 18 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia @KOBIETA jeszcze nie odchodzę biję się z Bogiem nie mam żadnych szans ale mam jeszcze czas mam rozum i uczucia z tego jestem zbudowany nie jestem wcale silny ale ja tu zostanę 1
KOBIETA Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia @Czarek Płatak :) rozum i uczucia to moim zdaniem właśnie siła… cieszę się, że zostajesz Czarek ;)
Czarek Płatak Opublikowano 18 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia @KOBIETA ja wiesz, ja też się cieszę 1
Rekomendowane odpowiedzi