Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Tectosmith Opublikowano 1 Listopada 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 To tylko słowo. Nie ma nic więcej. Krótka notatka przyszłości. Wśród złota i miedzi Czerwienisz się wstydem, Otrząsasz liście jakby z miłości. Jedno małe słowo, Bo po co więcej? Wyszeptasz w słońcu i mroku. Nazbierasz kasztanów, Posplatasz warkocze, Zaświecisz błyskiem w oku. To tylko słowo Zapisane w przeszłości, Wyciąga ramiona i blade powieki. Dotyka dnia przemian, Jakby w nicości, Przenika przez mroczne wieki. Raz jeszcze. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 14
Amber Opublikowano 1 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 @Tectosmith Twoja narracja na granicy przyszłości z przeszłości :) układa trójwymiarowy obraz. Bardzo ładny subtelny wiersz.
Tectosmith Opublikowano 1 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 @AmberDziękuję Ci bardzo. Cieszę się, że wiersz się spodobał. Pozdrawiam serdecznie. 1
violetta Opublikowano 1 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 Fajne pomarańczowe listki, pasują do ładnego wiersza.
Tectosmith Opublikowano 1 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 @violettaTak to powstało. Najpierw widok za oknem a później zdjęcie. Tekst natomiast sam się ułożył w między czasie. Dziękuję Ci bardzo i pozdrawiam serdecznie. 1
Radosław Opublikowano 1 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 Ciekawy wiersz. Zatrzymał. pozdrawiam
Tectosmith Opublikowano 1 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 @RadosławDziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie.
tie-break Opublikowano 1 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 @Tectosmith Przepiękne zdjęcie. Sama wybieram się już od jakiegoś czasu na foto-przechadzkę, no i ciągle nie mam czasu, zaraz jesień się skończy, a przecież kiedy, jak nie teraz szukać inspirujących urywków przemijania? Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie lekceważ słów. One naprawdę mają ogromną siłę w sobie. Każde słowo jest samo w sobie całym wszechświatem. 1
Tectosmith Opublikowano 1 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 @tie-breakDziękuję Ci bardzo. Zdjęcie to kawałek mojego okna po prostu. Wiersz Ci się nie spodobał. Jeśli tak jest nie pogniewam się. Pozdrawiam serdecznie.
tie-break Opublikowano 1 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 @TectosmithNie napisałam, że mi się nie spodobał. Może zresztą z rozpędu nie do końca właściwie go zrozumiałam, nie dostrzegłam lekkiej ironii peela. Jest w tekście przecież ogromna doza ufności skierowanej do drugiej osoby, która może diametralnie odmienić, rozjaśnić naszą rzeczywistość za pomocą pozornie drobnego gestu. A to wszystko w melancholijnej, jesiennej aurze, która wcale nie musi przytłaczać. A to mój Mikrokosmos (Tie-break, wrzesień 2025) Może się spodoba. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Tectosmith Opublikowano 1 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 @tie-breakPytałem bo nie zostawiłaś serduszka i sobie pomyślałem, że tekst jest do bani. Podpowiem Ci, że tekstu nie trzeba rozumieć, trzeba go czuć a w tym tekście nie ma ironii. Celowo nie napisałem jakie to słowo, żeby czytelnik mógł sobie je wybrać. A zdjęcie ładne, ciekawe, intrygujące. Domyślam się, że robiłaś telefonem?
tie-break Opublikowano 1 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 @TectosmithOj ciągle zapominam o tych serduszkach. Tak, zdjęcie robiłam telefonem.
Alicja_Wysocka Opublikowano 1 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak jak Twój autofocus - wyostrzony na jeden punkt, na to, co najważniejsze dla Ciebie. Ale wiesz, słowa są materią, często bardzo spójną, mocną i sklejają się z resztą obrazu, (jak to znieostrzenie), więc może nie czekaj na to jedno słowo, możliwe, że ten ktoś boi się deklaracji, popatrz na całość, a będziesz widział tak, jakbyś je słyszał. Zdjęcie i wiersz - super :)
Tectosmith Opublikowano 1 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 @tie-breakNie wiem czy masz tam taką opcję, ale powinna być expozycja. Ustaw na co najmniej minus 1, minus 1.3 i zobaczysz magie we zdjęciach. Polecam :-) @Alicja_WysockaTaki jest właśnie autofocus- uwydatnić to, co najistotniejsze. Natomiast jeśli idzie o wiersz to nie ma tam ludzkich relacji. Dziękuję Ci bardzo i pozdrawiam serdecznie.
Alicja_Wysocka Opublikowano 1 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To nie o ludzkiej relacji? No dobra, nie pytałam.
Tectosmith Opublikowano 2 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 @Alicja_WysockaJa w myślach nie miałem drugiego człowieka, ale wiersz jest napisany tak, że i to pasuje. Najistotniejsza tutaj jest własna interpretacja i towarzyszące jej emocje.
Berenika97 Opublikowano 2 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 @Tectosmith Piękny, delikatny wiersz o sile pojedynczego słowa - tego, które niesie w sobie całą przeszłość i przyszłość, miłość i przemijanie. Lubię tę lekkość formy przy głębi znaczenia.
Tectosmith Opublikowano 2 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 @Berenika97Bardzo Ci dziękuję i pozdrawiam serdecznie. 1
Nata_Kruk Opublikowano 2 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 Podoba mi się.. spokój.. który gości pomiędzy wersami, przyjemnie się czyta całość... @Tectosmith... raz jeszcze.. itd.
Tectosmith Opublikowano 2 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 @Nata_KrukDziękuję Ci bardzo. Pozdrawiam serdecznie. 1
Rekomendowane odpowiedzi