Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Października 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 ja się uwzięłam czy jesień? to ona pierwsza przychodzi, w szelestach liści, w purpurach, aż oczy mrużę z pozłoty czy można grzeszyć oczami? lubię bogactwo i przepych, więc czasem mnie gryzipórce jakiś brylancik przyczepi ot, choćby z nici pajęczych lub deszczu, koral z jarzębin i tren z włóczymglistych zamyśleń na woal cudny wykłębi masz dla mnie coś lepszego? chętnie się o to wzbogacę, odwróćmy zatem pytanie - chciałbyś być moim latem? 16
Migrena Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 @Alicja_Wysocka jestem to się od razu uaktywniam pod Twoim wierszem :) jest to przepiękna, bogata jesienna liryka ! mistrzowsko uchwycony moment, w którym materialny przepych natury skłania do filozoficznego zamyślenia nad istotą lata. a na pytanie......chociaż żem przecież nie pytany, odpowiem tak: a chciałbym ! a co ! Alu - piękny wiersz napisałaś !!! 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 @MigrenaTy jesteś Poetą łobuziakiem, coś jednak nas ciągnie do Was, dziękuję :) 1
beta_b Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 Piękny, to prawda. Sroczka się w złotych liściach przebiera. Sam urok i zalotne pytanie o (Pana) lato. bb 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 @beta_b T Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Beto, to tak do rymu być musi :) Podziękowania i pozdrowienia.
Marek.zak1 Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 (edytowane) Ślicznie, a złoto liści i brylanty z błyszczących kropli w słońcu - bezcenne. Pozdrawiam serdecznie Edytowane 21 Października 2025 przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 @Marek.zak1Dziękuję Marku, musiałam je schować w sejfie zwrotkowym, pozdrawiam :)
Berenika97 Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 @Alicja_Wysocka Ależ to jest zmysłowe! Ten wiersz pachnie, mieni się, połyskuje jak te brylanciki z pajęczyn! "Czy można grzeszyć oczami?" - och, można i trzeba! I jesień jest właśnie do tego stworzona - ta purpura, ta pozłota, to bogactwo kolorów... To jest zmysłowa pora roku i Ty to doskonale uchwyciłaś. Uwielbiam te detale - "brylancik z nici pajęczych", "koral z jarzębiny", "woal z mglistych zamyśleń". To są obrazy, które czuję niemal fizycznie. Wiersz cudowny! :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 @Berenika97Bereniko, jak Ty potrafisz się ładnie cieszyć. Taki zachwyt w oczach masz jak dziecko, nie do zapłacenia, dziękuję :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 @huzarc, dziękuję 1
jan_komułzykant Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 Na takie dictum powiedzieć nie, to przecież byłaby zbrodnia Alu. Oby to nie Grzegorz był... Lato. Kolejny czarodziejski :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 @jan_komułzykant Janko, miły jesteś, bardzo. Dziękuję :) @tie-break również :) 1
viola arvensis Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 @Alicja_Wysocka przy takich zalotnych, uroczych wierszach, to chyba każdy szanujący się pan, nawet zimny jak mróz, zechciałby być latem... Metafory cudne, a najbardziej podoba mi się: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czaruj Alu, nie przestawaj :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 @viola arvensis Violu, ale ta mgła zamyśleń nie jest na zawołanie. Ukłony :) 1
viola arvensis Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 @Alicja_Wysocka wiem, wiem. To raczej my jesteśmy na jej zawołanie ;) 1
Rafael Marius Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak latem to chętnie. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Alicja_Wysocka nawet z zamkniętymi, chyba... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
UtratabezStraty Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 (edytowane) @Alicja_Wysocka , ja to chętnie bym spróbował być latem i jesienią i zimą i wiosną dla podmiotu lirycznego, pod warunkiem, że te zadania jeszcze nie są obsadzone. Tym bardziej, że podmiot liryczny chyba jest dziewczyną, która lubi być ozdabiana bezpośrednio przez naturę bez udziału jubilera. :) Edytowane 21 Października 2025 przez UtratabezStraty (wyświetl historię edycji) 1
Nata_Kruk Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ala... urocze pogaduszki przy kominku... :) chciałbym latem być Twoim gdy ciepło dotyka skóry lecz najpierw zmysły nacieszmy burojesienną naturą by niebo wyśnić bezchmurne kiedy już burzą zastuka utkamy w sieci rozmowy na zjesienniałe lata na czas odpowiedzi, przepoczwarzyłam się w męskiego osobnika.. :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 @Rafael Marius @Wiesław J.K.Dziękuję panowie za odwiedziny :) @UtratabezStraty Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O, jaki Lisek Chytrusek - :) @Nata_KrukDziękuję Nato, poecie wolno więcej. dziękuję :) @Natuskaa, :) 3
Rekomendowane odpowiedzi