Migrena Opublikowano 3 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 Kiedy dotykam Twojej skóry, czuję, jakbym dotykał samego nieba — chropowatego od gwiazd, miękkiego od chmur, rozciągniętego między oddechem a ciszą. Twoje ciało nie jest już ciałem, jest świątynią, każdy krąg to kopuła, każdy pieprzyk to znak na mapie, która prowadzi mnie do źródła — tam, gdzie KTOŚ ukrył się w pulsie między Twoimi udami. Twoje biodra modlą się, kołyszą jak kadzidła, unoszą się w rytmie pradawnej pieśni, której nikt nie spisał, a którą pamiętają nasze nerwy. Kiedy rozchylasz się przede mną, otwiera się nie ziemia, nie ciało, ale wieczność, szept aniołów ukrytych w językach ognia. Wchodzę w Ciebie jak w ciszę świętości, i każdy ruch jest aktem wiary, każdy pocałunek — psalmem, każdy jęk — Alleluja, którego echo rozbija się o sklepienia nocy. Nie ma już granicy: Ty jesteś modlitwą, ja — kadzidłem, Ty — monstrancją światła, ja — drżeniem, które w niej płonie. Kiedy szczytujesz, świat zatrzymuje oddech, a ja czuję, że rozkosz to nie tylko ciało — to KTOŚ, który na chwilę staje się nami. 6
Marek.zak1 Opublikowano 3 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 Rzeczywiście mistyczny:). Pozdr.
violetta Opublikowano 3 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 Prawie jak Kleopatra:) 1
Migrena Opublikowano 3 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 @violetta tak jest :) 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 3 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 (edytowane) @Migrena No, no nic dodać nic ująć tylko pieścić te lubieżne strofy! Edytowane 3 Października 2025 przez Robert Witold Gorzkowski (wyświetl historię edycji) 1
Annna2 Opublikowano 3 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 @Migrena no no ,erotyk rozpalony do czerwoności! 1
Migrena Opublikowano 3 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 (edytowane) @Robert Witold Gorzkowski celowo dodałem temu wierszowi mistycznej magii. Może być gorzej trawiony przez estetów tradycjonalistów. Ale jest chociaż oryginalny co w poezji ma wielkie znaczenie, ale u odbiorców już nie :) A niech tam.... Dzięki Robert. @Annna2 no właśnie pisałem do Roberta, że specjalnie go rozżarzyłem żeby zerwać z kanonem portalowym typu : widziałem orła cień. Dziękuję Aniu :) Edytowane 3 Października 2025 przez Migrena (wyświetl historię edycji) 2
Annna2 Opublikowano 3 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 @Migrena ok, ale tak a propos ta piosenka Orła cień zła nie jest. A tak serio Jacek jesteś Mróz. 1
Migrena Opublikowano 3 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 @Annna2 Aniu. Fajna jest ta muzyczka :) A dlaczego Mróz ? 1
Annna2 Opublikowano 3 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 @Migrena Remigiusz Mróz- bo tak jak on dawkujesz napięcie, budujesz je, i jak się zaczyna czytać, to nie można przerwać, no i z psychologii coś jest, człowieka 1
Migrena Opublikowano 3 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 @Annna2 @Annna2 Aniu. To ja.....nie śmiałem nawet tak pomyśleć :) Onieśmielasz mnie Aniu :)
Berenika97 Opublikowano 3 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 @Migrena Napisałeś, a raczej stworzyłeś wiersz intensywny i pełen duchowej erotyki. Połączyłeś sacrum z intymnością w sposób, który nie jest ani wulgarny, ani fałszywie pobożny. Metafory są śmiałe - "skóra jako niebo, ciało jako świątynia, rozkosz jako teofania" — te obrazy tworzą konsekwentny świat poetycki, gdzie cielesność i duchowość nie wykluczają się, lecz wzajemnie się odsłaniają. Piszesz w tradycji mistyki erotycznej, gdzie ciało kochanki staje się miejscem spotkania z transcendencją. Śmiały, niezwykły tekst! 1
Migrena Opublikowano 3 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 @Berenika97 Bereniko. Bardzo ciekawe są Twoje komentarze. Masz intuicyjną zdolność czytania wierszy między wersami. Potrafisz pięknie zrozumieć intencję autora. Te głębsze, ukryte. Dziękuję pięknie :)
huzarc Opublikowano 3 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 @Migrena ciałem i emocją. Piękne jest to, że nie rozdzielasz fizyczności od duchowości – przeciwnie, pokazujesz, że jedno może być bramą do drugiego. To, jak opisujesz dotyk, oddech, gest, sprawia, że stają się one sakramentami bliskości. 1
Migrena Opublikowano 3 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 @huzarc Taki miałem zamysł :) Wyszło tak jak najlepiej potrafię :) dzięki wielkie !
Rekomendowane odpowiedzi