Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

grzech to narzędzie kontroli
zarzucone na szyję człowieczeństwa
brzemienne w oskarżenia i złudne obietnice

zastraszony zwierz szybciej wpada w pułapkę 
zachęcony łakociami cywilizacji 
głaskany biczem rzeczywistości

wierzy - tak musi być 

wbrew sobie zaprzeczając 
i własnemu duchowi 

wybacz mi Wszechświecie

za myśli bezgrzeszne 

Edytowane przez Wiesław J.K. (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Wiesław J.K.  grzech to wykroczenie ( dla Chrześcijan wobec Boga też) wobec człowieka,

człowieczeństwa. Tu wchodzi sumienie- sędzia moralny nasz wewnętrzny= i powinien

rozsądzić  jaka waga grzechu jest( ale sumienie może się czasem mylić- jakże omylny

człowiek jest

Opublikowano

@Annna2 W rzeczywistości sumienie można przygasić, wymówkami, dumą, samochwalstwem i tym podobnymi. Anno, napisałem niegdyś na tym forum na ten temat coś w tym rodzaju: Jeśli człowiek wierzy w to, że Bóg stworzył go na swoje podobieństwo to trudno zaprzeczyć, że również grzech należy do Jego stworzeń. Weźmy przykład z Raju, gdzie Adam i Ewa mogli jeść owoce z każdego drzewa, oprócz jednego, które było tym zakazanym, a więc Bóg stworzył pokusę i pokuszenie. Jeśli nie było by takiego pokuszenia, do tej pory wszyscy żylibyśmy w Raju.
Z szacunkiem dla Siły Wyższej, która wiedziała, że człowiek jakiego stworzyła na swoje podobieństwo, nie jest perfekt i takie pokuszenie może pokierować nim do sięgnięcia po ten zakazany owoc. Myślę, że ten Bóg po prostu zabawiał się kosztem człowieka.
Wszechświat, w moim przekonaniu jest tym prawdziwym Bogiem, a taki Bóg nie kusi na pokuszenie.

Opublikowano

@Wiesław J.K.  ciekawie napisane

Wierzę w Boga i Maryję Mateńkę. Jestem katoliczką. Wierzę, że Bóg nas stworzył na swoje podobieństwo.

Nie jesteśmy Bogiem- ale powinniśmy Boga widzieć w każdym człowieku

Różnie z tym bywa- i tu jest kuszenie i pokuszenie. Dał człowiekowi wolną wolę,

wybrania drogi którymi idziemy ( i odpowiadamy za nasze wybory)- no i więc różnie z tą wolną wolą bywa,

i różne są wybory

Opublikowano

@Annna2 Urodziłem się w Polsce w rodzinie katolickiej, już na antypodach poznałem drogę protestantyzmu, przeczytałem cała Biblię parę razy, nie chwałę się tylko stwierdzam fakty, jednakże Wszechświat pokierował mnie inną drogą i nie myślę, że to pogaństwo. Nasi przodkowie przed Mieszkiem I byli wyznawcami Peruna i być może innych bogów, aż do czasu gdy Watykan zniszczył ich tylko dlatego, że wierzyli inaczej i szczerze mówiąc historia tak zwanego chrześcijaństwa watykańskiego nie ma nic wspólnego z Chrystusem Jezusem.
Obecnie moją religią, jeśli tak można rzec, jest po prostu Wszechświat i jego odwieczne prawa, które obowiązują każdego: Czynisz dobrze, dobrem zostaniesz wynagrodzony, Czynisz źle, nie oczekuj niczego dobrego w zamian. To tak pokrótce, jednakże nie potępiam wyznawców innych religii bo staram się żyć według zasady nie czyn innemu co Tobie niemiłe i wszystko co ludzkie nie jest mi obce. Staram się z szacunkiem podchodzić to każdej religii. Wierzę, że każdy człowiek powinien mieć szacunek dla innego człowieka, lecz niestety jest inaczej i tutaj przychodzi na myśl inne stworzenie Boże czyli Szatan zwany diabłem.
Myślę, że religie zostały stworzone po to, aby zasiać zamęt i niezgodę w rodzinie ludzkiej, a to nie ma nic wspólnego z oddawaniem czci Stwórcy. Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

@Wiesław J.K.trzy grosze, i tak wiem że zostanę wyklęty z tego kościółka naszego, nie wolno mówić o innym stworzeniu, nie ma takiego czegoś, stworzono nawet jeśli to trwało 7 dni, wszystko by było równym - nie innym, nie wiem co biblia i inne religie o diable, mając tu wątpliwość stworzenia go, bardziej wygląda na odpowiedz na stworzenie, czytaj jak odziaływanie jednego na drugie, akcja - reakcja, być też może tak gdy sam Bóg zaistniał to jego zaistnienie...
Pozdrawiam.

Opublikowano

@sam_i_swoi Pokrótce, nie mam osobistej opinii na ten temat i opierałem się na przekazach Biblijnych w tej materii. Mówi się, że Watykan posiada księgi, ukryte przed światem, w których są opisane rzeczy mówiące o wielu nadchodzących wydarzeniach, zapewne i o stworzeniu również. Dlaczego to ukrywają przed światem, czyżby przed grozą przyszłych kataklizmów, a może coś dobrego, jak wieści o Raju Utraconym...

Opublikowano (edytowane)

@Wiesław J.K.  tak i z tym się zgadzam.

Każdemu należy się szacunek- bez względu na to kim jest.

Uważam ponadto że wszelki ekstremizm jest zły.

Urodziłam się w Polsce, na Warmii, mieszkam tu i tu umrę. Nikogo nie potępiam i nikogo w żaden sposób nie

wartościuję.

To, że ktoś jest wierzący nie oznacza z automatu dobrego człowieka, i tak samo dotyczy agnostyka.

Ważne jakim się jest człowiekiem.

Wierzę w Boga, Bogu i Maryi - katolikami byli moi (i są) przodkowie, Rodzice, Dziadkowie- wszyscy.

I tego nie zmienię( nie chcę)

Tak jak to że nic nie zmieni tego, że jestem autochtonką

Edytowane przez Annna2 (wyświetl historię edycji)