Pan Ropuch Opublikowano 28 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2025 na mojej pięciolinii jesteś szafarzem kustoszem szeptów jęków i westchnień pozwalam tobie się rozgościć dopóki dopóty zechcesz tylko tkwić i wielbić dziś przyszedł pas w samozatraceniu pozwolę tobie żyć samodzielnie lecz zrozum że nie wybrzmisz odpuszczasz oczka szczęście muzyką mą uwiodę kolejny klucz wiolinowy 5
obywatel Opublikowano 28 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2025 @Pan RopuchDziękuję za melodyjny wierszyk, taki w sam raz na poranek i pomysł - spacer do zamku albo na zamek, Ach kolejność odwrotna - dopóty Miłego dnia :) 1
huzarc Opublikowano 28 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2025 @Pan Ropuch Ten wiersz robi wrażenie intymnego zapisu, jakby fragmentu pamiętnika serca. Metafora muzyki – pięciolinii, klucza wiolinowego – nadaje mu ton niezwykle subtelny. Autor traktuje drugą osobę jak dyrygenta własnych emocji, kustosza westchnień, ale też nie ukrywa napięcia między oddaniem a potrzebą wolności. Pozdrawiam. 1
Berenika97 Opublikowano 28 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2025 @Pan Ropuch Twój wiersz ma piękną, intymną atmosferę. Metafora pięciolinii jako przestrzeni, gdzie druga osoba może "się rozgościć" wśród "szeptów, jęków i westchnień" jest bardzo zmysłowa i muzyczna. Bardzo mi się podoba. 1
Nata_Kruk Opublikowano 28 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Pan Ropuch... Ropuchu, powieliłam... @huzarc... mam nadzieję, że nie będziesz tłuc za to... ;) 1
Pan Ropuch Opublikowano 30 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @sam_i_swoi @Berenika97 @Nata_Kruk @huzarc @Adam Zębala @Jacek_Suchowicz Dziękuję całej szóstce Wspaniałych Poetów za ślad pod tym wierszem. do usług ropuszy 1
Annna2 Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 (edytowane) @Pan Ropuch ciekawy wiersz- ale pozwolę się zapytać o to pozwalam tobie się rozgościć dopóki dopóty zechcesz tylko tkwić i wielbić. A jak przestanie wielbić to co? hmmmmmmm Edytowane 30 Września 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji) 1
Pan Ropuch Opublikowano 30 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @Annna2 No właśnie co??? Hahaha uchylę trochę rąbka tajemnicy choć muszę przyznać, że raz nawet przeczytałem ten wiersz z perspektywy - autor=podmiot liryczny i chyba bardziej narcystycznego utworu nie mógłbym sobie wyobrazić :) :) :) Wracając do rąbka ludzka natura jest różna i często popada w przeróżne ekstrema wyobraźmy sobie osobę-która może być krupierem przy stole i jego głównym graczem albo pięciolinią i ową na niej muzyką, niestety w takim przypadku nawet jak chcesz odejść albo poniewczasie przejrzysz na oczy i przestaniesz wielbić to i tak zostanie to odebrane jako czyjeś przyzwolenie i skwitowane: "chyba nie rozumiesz ile w tym momencie tracisz" :) 1
Annna2 Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @Pan Ropuch no, zgadzam się- z punktu widzenia czytacza- wiersz brzmi narcystycznie i dlatego było- hmmmmm
Rekomendowane odpowiedzi