Florian Konrad Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 (edytowane) Dla Najukochańszej P., Miłości Mojego Życia promień jest wyjątkowo czysty, delikatnie przenika wszelkie Znaki. trafia, niczym w piosence zespołu Houk: Transmission into your heart, w głąb twojego ciepła. rozświetla je. bo tym właśnie chcę być, w twoich dłoniach i wargach: jasnotą, czarnopiórym wesołkiem bez krzyża przy duszy. a nie: jak biuro Lucyfera albo przybudówka, w której przechowywane są inne przybudówki. lub niczym gazeta z fałszywych czasów, krzycząca na pierwszej stronie, że Odbudowa Kolosa Rodyjskiego nabiera tempa. sama widzisz, że nie wychodzi, jestem partaczony i rozprzęgany, chłoszczę po plecach jadowym ozorem, wredne licho po kryjomu wciska klawisz Insert i kasuje się każdy miłosny list. z kranów zamiast oligocenki leje się brudna woda. a przecież nie tak ma być! nieboskłony ci składam w darze baśnie dziergam z włóczki, całe światy ofiarowuję, by za moement wychylić durny łeb z pędzącego pociągu i roztrzaskać go o słup. Edytowane 8 Września 2025 przez Florian Konrad (wyświetl historię edycji) 7
wierszyki Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 Piękny romantyczny wiersz i wspaniałe, że z dedykacją :) Pzdr Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
tetu Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 No, Florian! Bardzo, bardzo na tak. Dobry, nastrojowy kawał poezji. Podoba się. Pozdrawiam.
Maciek.J Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 z miłości stracić łeb na jakimś słupie ? moim zdaniem nie warto
Alicja_Wysocka Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 @Florian Konrad Nie, no szkoda. Taki łeb roztrzaskać o słup? A kto będzie później jej wiersze pisał?. Niechaj się szanowny Peel zastanowi jednak.
Berenika97 Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 @Florian Konrad W wierszu widzę piękną dwoistość - z jednej strony marzenie o byciu czystym światłem, "jasnością" w dłoniach i ustach ukochanej osoby, z drugiej samoświadomość własnych niedoskonałości. Szczególnie porusza mnie obraz "czarnopiórrego wesołka bez krzyża przy duszy" - to piękna metafora lekkości i radości, która nie potrzebuje religii. A finałowy obraz z pociągiem to cios! Mocny! Bardzo mi się podoba!
Florian Konrad Opublikowano 8 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 @Alicja_Wysocka Dobrze, peel tego nie zrobi. @Berenika97 Dzięks za obszerny, wyczerpujący komentarz. 2
Florian Konrad Opublikowano 9 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2025 @Maciek.J A moim - że jednak tak.@tetu @wierszyki Dziękuję!
Rekomendowane odpowiedzi