Migrena Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Opublikowano 21 Lipca Zamykam za sobą Polskę. Zostawiam cię w powietrzu – które pachniało tobą, zimą z twoich dłoni i kawą, którą piłaś, jakby każda filiżanka miała w sobie sens życia. Cuzco – mówią, że tam serce świata. Ale moje zostało przy tobie, przy twoim łóżku, w tej małej przestrzeni między poduszkami, gdzie śmiałaś się, że chowasz sny. Tutaj lamy patrzą obojętnie. A ja patrzę w niebo i widzę twoją szyję – jak wtedy, gdy odwracałaś się niespiesznie, jakbyś wiedziała, że za chwilę cały świat się zatrzyma, bo ty spojrzysz. Piszę do ciebie listy myślami. Kartkami są ściany hostelu, atramentem – mój brak ciebie. Każdy dzień tu to jedno twoje imię, którego nie mówię głośno, żeby nie oszaleć. Cuzco jest piękne. Ale ty jesteś piękniejsza – i to nie jest fraza. To desperacja. To jak powiedzieć: „Niebo bez ciebie nie świeci, tylko milczy światłem.” Wracam. Nie wiem kiedy. Ale wracam do ciebie – nie do kraju, nie do miasta. Do ust. Do szeptów o trzeciej nad ranem. Do tych spojrzeń, co mówiły wszystko, zanim zdążyłem zapytać. Czekaj. Albo nie czekaj – tylko żyj. A ja będę wracał w każdym śnie, aż naprawdę wrócę. I wtedy Cuzco będzie tylko nazwą, a ty – całym kontynentem, którego nigdy nie opuszczę. wiersz napisany kiedyś... dla kogoś. 7
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Opublikowano 21 Lipca @Migrena Migreno, proszę... czy Ty chcesz, żebym wzleciała z gęsią skórką aż nad Cuzco? Nie pisz tak pięknie bez ostrzeżenia! Bo jak kobieta ma normalnie funkcjonować, kiedy Ty zamieniasz brak w obecność, a każde słowo w szept przy uchu? Chcesz żebym umarła ze wzruszenia? 2
Migrena Opublikowano 21 Lipca Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca @Alicja_Wysocka nie chcę !!!!!! Alicjo -- jesteś wspaniała. dziękuję. 1
Marek.zak1 Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Opublikowano 21 Lipca Piękny wiersz, a to niebo, które nie świeci, tylko milczy światłem, do zapisania. Pozdrawiam 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Opublikowano 21 Lipca @Migrena Nie chcesz? To miej staranie o mój odbiór. Bo wiesz, jeśli trafią mi się Twoje słowa w domu, to pół biedy, ale jeśli na chodniku? To już tylko bęc! A beton nie jest przymilny. Ha, już mnie raz zbierali w Aleksandrowie Kujawskim z trawnika. Ale wiesz, ja tam sobie tylko usiadłam, było bardzo duszno, gorąco - aż ciemno się robiło przed oczami. Więc żeby się nie wywalić na beton, wolałam usiąść. Zamknęłam oczy i siedziałam sobie, aż ktoś zadzwonił po pogotowie. Protestowałam, ale to nic nie pomogło, zawieźli mnie do szpitala. A mówiłam, że nic mi nie jest, nie straciłam świadomości - za to zrobili mi komplet badań. No i wyszło, że jestem uczulona na poezję :) Uśmiechniętego dnia :) 1
Annna2 Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Opublikowano 21 Lipca @Migrena piękny. To mi przypomniało ten wiersz Noblisty- który zawsze wywołuje u mnie ciarki. W mojej ojczyźnie, do której nie wrócę, Jest takie leśne jezioro ogromne, Chmury szerokie, rozdarte, cudowne. 2
Berenika97 Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Opublikowano 21 Lipca (edytowane) @MigrenaAleż tu tęsknoty,melancholii i miłości. Przepiękny wiersz, niebanalny i zachwycający. Brak mi słów, aby napisać, jak mnie poruszył. I te niesamowite metafory: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czytam już trzeci raz! I ciągle mi mało! Edytowane 21 Lipca przez Berenika97 (wyświetl historię edycji) 1
Migrena Opublikowano 21 Lipca Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca @Alicja_Wysocka "uczulona na poezję". a na to nie ma antyhistamin ! ale jest coś innego -- jesteś świetną dziewczyną. i mnie się to bardzo, ale to bardzo podoba. uśmiecham się do Ciebie swoim opalonym pyskiem :) dzięki. @Marek.zak1 dziękuję Marku. @Annna2 ten poeta to Miłosz, a wiersz....chyba Powroty !? Aniu -- dziękuję Ci pięknie :) @Berenika97 warkocz Bereniki -- już dzisiaj niewidoczny z mojego balkonu, niestety. ale za kilka miesięcy znowu...... dziękuję Ci pięknie za wspaniałe słowa. bądź szczęśliwa. dzisiaj. i tak w ogóle :) 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Opublikowano 21 Lipca (edytowane) @Migrena O, dzięki, a ja mam jasną skórę, i arystokratyczne nazwisko, w końcu Wysocka - ale nie jestem za blisko spokrewniona jak niektórzy :) Edytowane 21 Lipca przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 1
Migrena Opublikowano 21 Lipca Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca @Alicja_Wysocka @Alicja_Wysocka się wie :) i docenia :) dla Ciebie poezja — to łza zaklęta w wers, to szept wieczności, który wstrząsa duszą. I Ty też moją wstrząsasz. Alicjo. 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Opublikowano 21 Lipca wiersz z nie mojego podwórka ale szacun zatrzymał i wzbudził emocje pozdrawiam ps pewno będę tu powracał, przeczytam sobie jeszcze kilka razy nim wolne wersy zostawię w spokoju emocje myśli jak w kinie obrazy poruszyła dźgnęła całość psyche moją :))) 1
Migrena Opublikowano 21 Lipca Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca @Jacek_Suchowicz no cóż Jacku mam napisać...... Byłeś. Super. Dziękuję.
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 21 Lipca Zgłoś Opublikowano 21 Lipca @Migrena z przyjemnością przeczytałem 1
Migrena Opublikowano 21 Lipca Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca @Robert Witold Gorzkowski i za to serdeczne dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi