Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Adam Zębala Opublikowano 19 Lipca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 Wyszli chłopi zboże kosić, przechodząc obok krzyża modlitwę w ofierze złożyli. Człowiek kijem chmury przesuwa, niech świeci słońce i w pracy im towarzyszy. Wielki ptak powoli opada jego ogromne szpony wbiły się głęboko w ziemię. Tutaj zostanie i wychowa pisklęta, kiedy dorosną razem daleko odlecą. Na skrzyżowaniu stary krzyż stoi, któremu złamało się jego wiekowe ramię. Pójdą chłopi jak co dzień, rankiem ze śpiewem ptaków i modlitwę w ofierze złożą. Ktoś ręce podniósł do góry, nad łanem zboża wypowiedział doniosłe słowa. Za starym krzyżem zboże stoi pod złamanym ramieniem wieniec z kłosów żyta złożyli. 10
Annna2 Opublikowano 19 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 @Adam Zębala kiedyś tak było, żniwa zaczynało się modlitwą, i modlitwą się kończyło, a dziś? 2
Jacek_Suchowicz Opublikowano 19 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 to był dla mnie szok. Parę lat wstecz byłem w miejscowości Jeleśnia (kawałek za Bielsko Białą) zwykły powszedni dzień msza na 6 rano - ok 100 osób. U mnie na 7 przychodzi 5. pozdrawiam ps o ile znam życie chłopi szybko krzyż naprawiają 1
Natuskaa Opublikowano 19 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W tym miejscu wyobraźnia przystaje, bo musi sobie domalować obraz... Pozdrawiam :)
Migrena Opublikowano 19 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 @Adam Zębala związek człowieka z naturą, tradycją i sacrum. tylko ludzie dzisiejsi....jakby zgłupieli od nadmiaru cywilizacji i idiotów. piękny wiersz.
Nata_Kruk Opublikowano 20 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... prawda. Podobnie z wypiekami, moja Babcia mi opowiadała... Adam.. wiersz podoba się.
Rekomendowane odpowiedzi