Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Alicja_Wysocka Opublikowano 9 Lipca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 Szepnę Ci słówko na uszko, bo może nie wiesz mój drogi, autor ma dziury w kieszeni i raczej bywa ubogim Już kiedyś Leśmian w "Romansie" wspomniał, i nic się nie zmienia pieszczotę na przemian z chlebem i wiersze do ugryzienia. 18
Alicja_Wysocka Opublikowano 9 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 @Bożena Tatara - Paszko :) dzięki
Berenika97 Opublikowano 9 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 @Alicja_WysockaTen wdzięczny i lekki wiersz to perełka! 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 9 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 (edytowane) @Dagna Aż mi się Leśmian zazielenił i uaktywnił, dzięki :) @Berenika97Perełka, ładne słowo, wartościowe, a może - cekin? Pozdrawiam :) Edytowane 9 Lipca 2025 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 9 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 Romans Romans śpiewam, bo śpiewam! Bo jestem śpiewakiem! Ona była żebraczką, a on żebrakiem. Pokochali się nagle na rogu ulicy I nie było uboższej w mieście tajemnicy... Nastała noc majowa, gwiaździście wesoła, Siedli - ramię z ramieniem - na stopniach kościoła. Ona mu podawała z wyrazem skupienia To usta do pieszczoty, to - chleb do gryzienia. I tak śniąc, przegryzali pod majowym niebem Na przemian chleb - pieszczotą, a pieszczotę - chlebem Dwa głody sycili pod opieką wiosny: Jeden głód - ten żebraczy, a drugi - miłosny. Poeta, co ich widział, zgadł, jak żyć trzeba? Ma dwa głody, lecz brak mu - dziewczyny i chleba Bolesław Leśmian z autorką nie mówmy o dziurach czy o tych w kieszeni czy innych zazdrosna w niej widać natura i wierszem wspominki nam czyni pieszczoty i chleba brakuje a może po prostu czułości przytulmy autorkę najczulej niech wierszyk kolejny wymości :)) 3
Berenika97 Opublikowano 9 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 @Alicja_WysockaZdecydowanie nie cekin! Perełka ma wartość i klasę. A cekin - no cóż, bez komentarza. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 9 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 @Jacek_Suchowicz Zazdrosna jestem o wiersze w których jest sprawność i siła o sensy rymy i puenty i że to nie ja zmyśliłam o to że inny napisał i o to że nie są moje ludzkie pojęcie przechodzi aż mam deprechę i dołek Jacku, dziękuję, że wstawiłeś ten wiersz, miałam taki pomysł, ale w pewnym momencie zwątpiłam, bo pomyślałam, że jest bardzo znany. Oczywiście, jestem zazdrosna o wiersze, ale to twórcza zazdrość - nie zawistna, żeby była jasność :) 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 9 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 Witam - piękny wiersz Alicjo - Pzdr.wieczorowo.
Alicja_Wysocka Opublikowano 9 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 @violetta Violka, a co innego ma być? :) @Waldemar_Talar_Talardziękuję :)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 9 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dla mnie zazdrość jest cechą pozytywną bo zmusza do pracy, negatywną jest zawiść - bo niszczy ja też jestem zazdrosny dlatego katuje swe pióro komentarz wierszem zrymuję i słówko dorzucę czułe gdzieś sensy skryję i puenty facecję jakąś zmontuję niech uśmiech zjawi się lekki może ugryziesz mnie czule :)) 1
Marek.zak1 Opublikowano 9 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 (edytowane) @Alicja_Wysocka Uroczy wierszyk, a ja Leśmiana bardzo lubię zwłaszcza za magiczne : Przygody Sindbada żeglarza. Serdeczności. Edytowane 9 Lipca 2025 przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 9 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 @Jacek_Suchowicz Ot sobie wymyśliłeś, zaraz pójdę po młotek. Odechce się gryzienia - odechce się głupotek. Z błędu Cię wyprowadzę raczej się nie zanosi, ostre miewam pazurki - może pomysłów dosyć? :) @Marek.zak1Cieszę się, że trafiłam w gust, wzajemności :) @Wiesław J.K. - kłaniam się :)
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 9 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 @Alicja_Wysocka to prawda w międzywojniu generalnie wszyscy poeci przymierali głodem o pardon oprócz Ossendowskiego ten drugi po Sienkiewiczu najczęściej publikowany pisarz na świecie był wyjątkiem ale za to dzisiaj nikt o nim nie pamięta a szkoda bo warto przeczytać chociażby Lisowczyków albo Lenina za którego czerwonoarmiści wykopali go z grobu. Dla płci pięknej powieści podróżnicze. Już wiadomo z czego są pieniądze polityka plus podróże. Natomiast poeci cóż jeśli nie byli bogaci z domu to nie starczało im na Godne Życie. Miłość mieli w nadmiarze 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 9 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 (edytowane) @Andrzej P. Zajączkowski, @Antoine W, dziękuję :) @Robert Witold Gorzkowski Piszę od lat – nie z myślą o zysku, tylko z potrzeby. Dla siebie, ale też dla tych, którzy zechcą przeczytać i może coś poczują. Ameryka uśmiechała się do mnie dwa razy, byłam tam. Los kusił, żebym została. Ale tęskniłam tak, że każdy samolot nad głową przypominał mi, gdzie chcę wracać. Dobrze, że wróciłam – wróciłam do języka, do wierszy, do słów, które znam i kocham. Poezja daje mi coś, czego nie da się przeliczyć na pieniądze. To radość z pisania, z rozmów, z czytania cudzych wierszy i dzielenia się swoimi. Tomik wydałam za własne pieniądze – i rozdałam go bliskim. I nie żałuję, bo chyba naprawdę więcej szczęścia jest w dawaniu. @sisy89, dziękuję :) Edytowane 9 Lipca 2025 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 9 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 @Alicja_Wysocka ja też nie wyobrażam sobie życia poza Polską w przeciwieństwie do mojej najbliższej rodziny, ale przynajmniej jest gdzie jeździć na wakacje i szlifować Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
_M_arianna_ Opublikowano 10 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2025 @Alicja_Wysocka Kropla myśli sekretnie przelana. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 10 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2025 @M_arianne ładnie spięta myśl, dziękuję :) 1
Kwiatuszek Opublikowano 10 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2025 @Alicja_Wysocka Śliczny, prawdziwy wiersz. Pozdrawiam serdecznie! 1
Rekomendowane odpowiedzi