Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 25 Czerwca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2025 (edytowane) A jeszcze niedawno po polu błądziłem I kijem pątniczym naturę zruszałem by wśród artefaktów odłogiem leżących odnaleźć przesłanie od dusz ucierpiałych. I w drugim rozstaju gdzie krzyż biały stoi gdzie kiedyś powstańcza mogiła się kryła pochylam się nad nią i nie wiem już wcale czy walą pioruny czy serce w niej moje. Ochłonie jaźń drżąca i wargi zamilkną dziś żalów wylewać już więcej nie zdołam na drodze do dworu spotykam lirnika modlitwą nie błagaj podążaj samotnie. I po raz ostatni kwiat pąki rozwiera a ptak rozogoniony do gniazda się składa i po raz ostatni ta chwila mnie niesie urodą olśniewa i w duszę zapada. Bo blaskiem mój zapał zachodzi nad ziemią przekrwione burz błyski znikają za lasem ku słońcu się zwrócę jak stary wędrowiec I czołem na drodze bić będę pokornie. Na koniec uzbieram paprotne płomyki i zerwę z nich liście powiążę je w wstęgi przez srebro księżyca nić przędzy przeplotę ukręcę z nich strofy i zagram z tęsknoty. Edytowane 25 Czerwca 2025 przez Robert Witold Gorzkowski (wyświetl historię edycji) 10
Annna2 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2025 Kolejna część- bardzo Twoja. Ukochanie swojej małej Ojczyzny. Cenię bardzo Piękny 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 25 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2025 Równiutko poprowadziłeś średniówkę, ale w niektórych zwrotkach zapomniałeś o rymach, może coś jeszcze da się z tym zrobić, szkoda mi wiersza :) 1
Marek.zak1 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2025 Czuć ogromny sentyment i tęsknotę za małą ojczyzną, którą opuściłeś nie ze swojej woli, czy winy. Klimat naszych wieszczów, którzy mieli podobnie. Pozdrawiam. 2
Rafael Marius Opublikowano 25 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2025 @Robert Witold Gorzkowski Trudno się utożsamić, bo całe życie mieszkam w tym samym miejscu.
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 25 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2025 @Annna2 dziękuję Aniu @Alicja_Wysocka łatwo nie było bo jestem w pracy i jest głośno no ale się skusiłem dopracować @Marek.zak1 stare dzieje @Rafael Marius dziękuję za czytanie 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 25 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2025 @Roma przede wszystkim z tęsknoty, dziękuję
MIROSŁAW C. Opublikowano 27 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2025 @Robert Witold Gorzkowski Po prostu, robi wrażenie ! Pozdrawiam. 1
Dagna Opublikowano 27 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2025 Czuć ogromne, intymne wzruszenie, ale osobiście czuję niedosyt jeśli chodzi o : opis miejsca ( poza wspomnianą kapliczką - dowiadujemy się niewiele, a i my, czytelnicy chcielibyśmy choć odrobinę poczuć to miejsce, wyobrazić je sobie i wygenerować własne wrażenia, a nie tylko towarzyszyć PL- owi w jego przeżyciach, a po drugie - końcówka mało nawiązuje do przyszłości , chciałoby się wiedzieć „ co dalej” z tym miejscem, czy np. młodsze pokolenie pielęgnuje tradycję, czy są plany rodzinnych zjazdów, umieszczenia tablic informacyjnych, etc…, bo jak widać sroce spod ogona Autor nie wypadł :) pozdr. 1
Nefretete Opublikowano 27 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2025 @Robert Witold Gorzkowski Bardzo ładnie wyszło, Robercie. Czuć w treści patriotyzm oraz tęsknotę. Pozdrawiam 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 27 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2025 @Nefretete dzięki@MIROSŁAW C. dziękuję @Dagna można powiedzieć że jak przedstawię wszystko to przy ostatnich częściach już tylko najwytrwalsi wejdą gwarantuję a tymczasem bardzo dziękuję 1
Dagna Opublikowano 27 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2025 @Robert Witold Gorzkowski …dziękuję, rozumiem i szanuję, pozdr. 1
Rekomendowane odpowiedzi