Poezja to życie Opublikowano 29 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2025 Ból to życie Bo okrutne jest istnienie Gdy wiesz że nie czeka cię Po śmierci żadne zbawienie Wiara to kłamstwo Bo wiary nie ma To tylko słowa Zapisane w starej księdze Sprzed dwóch tysięcy lat A realny jest tylko ten świat 1
Adam Zębala Opublikowano 29 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2025 Zgadzam się z treścią twojego wiersza pozdrawiam 1
Gość Opublikowano 29 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja akurat tego nie wiem. Mam wątpliwości. Jakimś cudem jednak Twój wiersz lepiej wie niż ja, co ja wiem.
Poezja to życie Opublikowano 29 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2025 @Naram-sinJa akurat jestem katolikiem ale ten wiersz napisałem z perspektywy osoby niewierzącej. W wierszu jest przedstawiony obraz zatwardziałego ateisty, który nie wierzy w Boga, szatana, niebo, czyściec ani piekło. Po śmierci nie ma nic. Jest totalna pustka i ciemność.
Gość Opublikowano 29 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2025 Tego typu wiersze bardzo łatwo wpadają w pułapkę kategoryczności. Na logikę, czy wiara może być kłamstwem? Nie wiem, co by powiedział prawdziwy ateista, ale wiara nie jest stwierdzeniem faktu (prawdziwego czy fałszywego). Wierząc w istnienie czegoś, tak naprawdę zakładam, że możliwa jest każda z opcji, żadnej nie wykluczam ani nie potwierdzam, natomiast wybieram jedną z nich jako prawdziwą dla mnie (a nie prawdziwą obiektywnie). Kłamstwem może być religia, dogmaty, które coś głoszą ludziom jako prawdziwe (a ktoś udowodni ponad wszelką wątpliwość, że było inaczej). Natomiast osobisty wybór człowieka nie podlega w ogóle takiej ocenie, jeśli nie dotyczy rzeczy sprawdzalnych. To jest istota wiary.
Marek.zak1 Opublikowano 30 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2025 Bo okrutne jest istnienie Gdy wiesz że nie czeka cię Po śmierci żadne zbawienie Dlaczego okrutne? Okrutna dla wierzącego jest perspektywa wiecznych mąk w piekle za jeden z grzechów śmiertelnych, ot spanie z dziewczyną bez kościelnego ślubu. 1
Rekomendowane odpowiedzi