Ten utwór został doceniony przez użytkowników. m1234 Opublikowano 22 Marca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2025 (edytowane) nokturn pękającej szklanki – odbita od podłogi rozbija czas tak było niedzielna seria pozornie niedomkniętych gestów fruwająca firanka ażurowa wykrochmalona nasączona zapachem wiosny sięga do garnków i patelni wrzących życiem równoległym sito liczy czas w skali wody krople leniwe nie chcą kapać wstecz gdzieś obok radio łowi głosy-widma jakieś pianino brak kuchennego patosu tylko gorący rosół fartuch matki fruwa goni bliki światła po kątach substancje do chwytania drobinek kurzu widzę przez nie pływające wąsy ojca ulotność zostawia posmak nawet rybie ości nie były tylko śladem po posiłku… za oknem deszcz radio – grają Satie Edytowane 30 Marca 2025 przez m1234 (wyświetl historię edycji) 10
moina Opublikowano 22 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2025 (edytowane) @m1234 Ale treść... Moje myśli fruwają jak ta firanka. Pierwsze słowa po przeczytaniu... - no ja cię przepraszam ileż tu, skojarzeń, domysłów. Uwielbiam Cię czytać Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 22 Marca 2025 przez Domysły Monika (wyświetl historię edycji)
m1234 Opublikowano 22 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2025 @Domysły Monika Dziękuję :) Wszyscy się tu inspirujemy nawzajem ile wlezie, ładujemy baterie :) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 22 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2025 szklanka rozbija czas o podłogę niedzielny obiad wśród rekwizytów nastrój kuchenny schwytany słowem Satie dźwiękami czaruje cicho wiersz mnie zatrzymał swoim ujęciem lecz czegoś braknie - chciałbym coś więcej trudno dogodzić:)) 2
tetu Opublikowano 22 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2025 Co ty tu zrobiłeś/łaś? Niesamowity wiersz! Ulotność ma tutaj tyle smaków, kolorów, historii, że obrazy jak flesze przelatują przez głowę. Będę tu wracać, żeby nie zapomnieć. Pozdrawiam. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Świetna cząstka, a takich tu więcej. Jestem pod wrażeniem. 2
m1234 Opublikowano 22 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2025 @tetu Bardzo dziękuję :) Trochę w tym zasługa tego pianina (Erik Satie, Gymnopedie No.1) można odlecieć w retrospekcje ;) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Jacek_Suchowicz Świetne! Swoją drogą uwielbiam niedopowiedzenia, lubię takie utwory, sam też staram się "nie domykać", chociaż to bardzo trudne, bo podświadomie szukam zawsze jakiejś klamry.
Wiechu J. K. Opublikowano 23 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @m1234 Wąsy ojca pływające w drobinkach kurzu, to nie jawa to raczej sen - te wąsy i do tego pływające w kurzu nie kojarzą mi się z ojcem, po prostu nie miał wąsów, wiersz doprawdy ulotny. Pozdrawiam!
beta_b Opublikowano 23 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 Z przyjemnością przeczytałam. Pobudza wyobraźnię, wręcz przenosi do obrazów. Bb
Alicja_Wysocka Opublikowano 23 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 @m1234 Przeniosłeś mnie do kuchni, lekko, nie wiedzieć kiedy, jakby bez wysiłku, za pomocą słów, no i zrobiłeś apetyt na rosół, który bardzo lubię :)
Witalisa Opublikowano 23 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 @m1234 Nie uwiodły Cię metafory - dlatego to takie... przylegające (nawet rym się nie wywyższa: patosu - rosół).
violetta Opublikowano 23 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 Wszystko fruwające, tęskni się za rosołkiem rodzinnym:) 1
tetu Opublikowano 23 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 No i tym wyjątkowym wierszem otwieram sobie niedzielę. Jeszcze raz wyrazy uznania. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Poezja.
Nata_Kruk Opublikowano 23 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2025 @m1234 ... pomyślałam, jak.. tetu.. niesamowity... gęsto i.. dzieje się. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi