Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Nata_Kruk Opublikowano 11 Lutego 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2025 (edytowane) Nie jestem motylem ... i już nigdy nie będę, za długo żyję, a szkoda... nie życia, które za mną. Tasuję kalendarze jak karty, przymierzam co ciekawsze do pierwszych stron albumu. Na stole rozsypane kolory, a uśmiech... przeobraża się z wolna w zadumanie. Dzieciństwo i dorastanie bez upiększeń, dopiero później iskrzyły profile marzeń. Obok niepewności i... troska o tę jedyną, dzięki której smakuję świat - jakże piękny, jednocześnie tak bardzo skażony. Szkoły - tam pierwsze zauroczenia, przyjaźnie i zwady. Profesorzy fajni, szczególnie jeden - to pan od historii, dzięki niemu polubiłam ten przedmiot. Czas układał daty na rozdrożach... Ze szczelin miast wypełzały cienie. Chowałam je do rękawa, jak asy, na potem. Przydały się. Gdy bywało źle i markotno, bo prawidła koślawe, a to naj... za daleko, w domu u Babci - na ganku, przysiadały motyle. Po dziś dzień zdobią moje horyzonty. luty, 2025 Edytowane 19 Sierpnia 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 15
Jacek_Suchowicz Opublikowano 11 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2025 (edytowane) motyle po dziś dzień zdobią horyzonty i w brzuszku fruwają co odczuwasz nieraz ostatni zdaje się przypomniał o piątku rozmarzył tęczami wniósł pyłki z nadziei tu wspomniał dzieciństwo i czasy podlotka gdy cię zauroczył cudowny historyk te daty układane przez czas na rozdrożach gdy nikt wtedy nie jest do świętości skory ... pozdrawiam Edytowane 11 Lutego 2025 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 2
Nata_Kruk Opublikowano 11 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2025 (edytowane) @Jacek_Suchowicz ... oczom i uszom.. nie dowierzam..:) jak Ty to robisz. Chyba śnisz także rymami..:) Przepiękny.. RYMOWANY.. komentarz, nawiązujący do poprzedniego wiersza. Bardzo Ci dziękuję... :) ślę, koleżeński uścisk. Edytowane 11 Lutego 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 11 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2025 Ładnie Łukasz Jasiński 2
Nata_Kruk Opublikowano 11 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2025 @Łukasz Jasiński ... dziękuję. 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 11 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2025 @Nata_Kruk Proszę bardzo Łukasz Jasiński
moina Opublikowano 11 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2025 @Nata_Kruk .."Nie jestem motylem... i już nigdy nie będę".. Do końca do "zawsze" .. Jesteś motylem .. Ocalić (siebie) motyla od zapomnienia... 1
Rafael Marius Opublikowano 11 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak ktoś śpiewał kiedyś "motylem byłem, ale utyłem". Rozumiejąc metaforycznie doświadczenia życiowe ciążą zbyt, by wzlecieć nad łąką.
Marek.zak1 Opublikowano 11 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2025 Pięknie, refleksyjnie i osobiście, i w taki sposób, że czyta się z zainteresowaniem. Z przyjemnością przeczytałem. Pozdrawiam.
wierszyki Opublikowano 11 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2025 Tak się mówiło kiedyś dzieciom - co taka markotna? - to Babcia może. A potem był Marek Kotański i chyba się już tak nie mówiło. ;-)
Nata_Kruk Opublikowano 12 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2025 @Domysły Monika ... "jesteś".. bo.. ocalić siebie od.. zapomnienia. Jak ładnie napisałaś i do tego zostawiasz mi Grechutę z takim wykonaniem. Moniko, bardzo Ci dziękuję... :) @Rafael Marius ... "metaforycznie doświadczenia życiowe ciążą zbyt, by wzlecieć".. hmm.. może i to, tutaj chodziło o wiek, stąd takie porównanie. Dziękuję Ci. @Marek.zak1 ... Marku... dzięki Ci za te miłe słowa. Fajnie, że zostawiłeś cokolwiek..:) @aff ... to określenie funkcjonowało nie tylko w stosunku do dzieci. Lubię to słowo, jak wiele innych... Moi drodzy, bardzo dziękuję za zatrzymanie się tutaj i zostawione słowa...:) POzdrawiam. 2
Laura Alszer Opublikowano 12 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2025 @Nata_Kruk Tasuję kalendarze jak karty - fajne. I ogólnie cały tekst na tak. Ładne zakończenie
Alicja_Wysocka Opublikowano 12 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2025 (edytowane) @Nata_Kruk Motyle mają w sobie coś radosnego, na ich widok choćby myśl się uśmiecha. Jednak motyle żyją krótko np.jętka jednodniówka tylko jeden dzień. Ładny motyl przywodzi mi na myśl zakochany wiatr. Nie jesteś motylem, ale masz w sobie coś z niego. Lekkość, subtelność (choćby pisania), nawet kiedy przyfruniesz pod wiersz, krzywdy dotknięciem nikomu nie robisz. Serdeczności :) zaś, zakochany wiatr, gdy wzdycha przecudnym staje się motylem całuje wtedy wszystkie kwiaty jakby świat przepaść miał za chwilę, Edytowane 12 Lutego 2025 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 1
andreas Opublikowano 12 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2025 Bardzo ładnie i z tego motylka coś Ci jednak zostało jak Sztaudyngerowi. Zapach wiosny Nie jestem trawą,kwiatem ni ptakiem, ale uczonym,starym bydlakiem. Świństwo niejedno mam na sumieniu, nadmiar w wygodach,nadmiar w jedzeniu. A jednak kiedy pociągnę nosem i zapach wiosny w nozdrzach poniosę, czuję się trawą,kwiatem i ptakiem, choć jestem tylko starym bydlakiem. Pozdrawiam. 2
moina Opublikowano 12 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2025 @andreas proszę ja Ciebie... Zrobiłeś mi tym dzień, nie mogę przestać się uśmiechać
andreas Opublikowano 12 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2025 @Domysły MonikaŚwietnie, bo dzień bez uśmiechu to dzień stracony. Pozdrowionka. 1
EsKalisia Opublikowano 12 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2025 @Nata_Kruk Czarujesz słownym malunkiem:)
Nata_Kruk Opublikowano 12 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2025 (edytowane) @Laura Alszer ... to fajnie, że przypadła treść, dziękuję za bycie u mnie.... :) @Alicja_Wysocka ... Ala, kocham motyle... one naprawdę sprawiają, że się uśmiecham. Tak, żyją bardzo krótko, aż szkoda. Dziękuję Ci za zatrzymanie i miłe słowa, o mnie... :) Chyba się wzruszyłam... Serdeczności i Tobie, dygam w podzięce. Maleńki upominek.. :) @andreas ... dziękuję za.. ładny.. a z motyla zostały mi.. 'krucze skrzydełka'.. ;) Ładny i zabawny.. "zapach wiosny". @cura ... dziękuję za dobre słowo.... :) Gościom... FalCorn... Mariusz Ziółkowski... M_arianna... bardzo dziękuję za ślady czytania. Zostawiam, grupowe, serdeczne pozdrowienie. Edytowane 12 Lutego 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
lena2_ Opublikowano 13 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2025 Piękny wiersz, wspomnieniowy..z taką czułą puentą:):)
Nata_Kruk Opublikowano 13 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2025 @lena2_ ... Leno, dziękuję za tych kilka słów.. :) Grześ... Tobie również dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi