Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Sylwester_Lasota Opublikowano 26 Listopada 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2024 (edytowane) Ta fabryka dyszy i rzęzi, szumi, prycha, dudni i bucha. Ty nie spadłeś tutaj z gałęzi, nie urwałeś się przecież z łańcucha. Pokończyłeś szkoły i kursy, studiowałeś w piątki, w niedziele, chyba przyznasz, z trudem, lecz musisz: Ta fabryka na proszek cię miele. W tryby wzięty, jesteś jej częścią, schemat działań już cię zamroczył, opór mięknie w tobie z nadzieją, kiedy kulę kolejną dziś toczysz. Edytowane 30 Listopada 2024 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 12
Marek.zak1 Opublikowano 26 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2024 Jak mówią, masz u siebie własne wojsko i trzeba mu te pociski dostarczyć. Alternatywą jest obce. Pozdrawiam.
Rafael Marius Opublikowano 26 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2024 @Sylwester_Lasota Można pracować gdzie indziej, choć niektórym brakuje już sił na zmianę.
Sylwester_Lasota Opublikowano 26 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2024 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Widziałem to bardziej metaforycznie, ale taka interpretacja też może być. Pytanie: Kula przeznaczona jest dla strzelającego czy ostrzeliwanego? Pozdrawiam. Bardzo dobrze to ująłeś. Są ludzie, którym zmiany w życiu przychodzą z bardzo dużym trudem. Czasami zmierzenie się z takim wyzwaniem, to niemal koniec świata. Pozdrawiam. Edytowane 26 Listopada 2024 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 1
wierszyki Opublikowano 26 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2024 Mi się czyta na proszek cię miele. Może wtedy interpretacyjnie też byłoby jeszcze celniej? ;) Pzdr Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 27 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Też rozważałem taką opcję. Dzięki. Pozdrawiam
Jacek_Suchowicz Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2024 coś z rytmem chyba nie tak zatrzymał tokarz może żuczek gnojownik toczy kulę z czystego nawozu to co krowa lub świnia narobi z tego dzieła tylko kupa smrodu tak my dzisiaj wciąż brniemy do gówna powtarzają jak mantrę te słowa ma być wolność braterstwo i równość z szamba świata nie stworzysz od nowa :))) 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 27 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zmieniłem pocisk na kulę, bo ona rozszerza pole interpretacji, między innymi o taką, jak Twoja. Świetnie to wyłapałeś. Pomyślę jeszcze nad kulejącym rytmem. Dzięki. Pozdrawiam.
andreas Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2024 Przypomniał mi się Charlie Chaplin jako robotnik stojący cały dzień przy taśmie i dokręcający śrubki. Oczywiście zwariował od tej monotonnej czynności. W czasach dzisiejszych nic się nie zmieniło. Zdaje się, że trzeba mieć odpowiednie cechy psycho-fizyczne do takiej roboty. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 27 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2024 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Modern Times, to pod wieloma względami film genialny i proroczy. Myślę, że Charlie Chaplin prezentując pracę w fabryce, wyprzedził epokę o całe dziesięciolecia. A jeśli chodzi o to czy coś się zmieniło, to tak. Nawet powiedziałbym, że bardzo dużo. Specjaliści od zarządzania mają teraz takie narzędzia normowania czasu pracy, monitorowania i kontrolingu, o jakich się nawet Chaplinowi nie śniło. Niestety, wygląda na to, że człowiek w tym wszystkim schodzi na coraz dalszy plan, liczy się przede wszystkim ekonomiczna efektywność. Nawet takie dziedziny jak Bezpieczeństwo Pracy i Ergonomia służą przede wszystkim temu, żeby zabezpieczyć pracodawcę przed nieoczekiwanymi kosztami lub wycisnąć jak najwięcej z pracowników. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam. Edytowane 30 Listopada 2024 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji)
andreas Opublikowano 27 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2024 @Sylwester_Lasota Mam jeszcze jedno na ten temat przemyślątko. W czasach niewolnictwa właściciel niewolnika,nawet gdy nie miał dla niego aktualnie pracy, zapewniał mu dach nad głową i jedzenie. W dzisiejszym niewolnictwie pracy, pracodawca zwalnia pracownika i nie interesuje go czy biedak ma co jeść i gdzie mieszkać. Zdaje się, że pochwały naszej wspaniałej cywilizacji są ciut na wyrost. Pozdrawiam. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 27 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2024 (edytowane) Dokładnie. Nawet nie musimy tak daleko szukać. Kiedyś wmawiano nam jak bardzo był gnębiony chłop pańszyźniany, który musiał oddawać właścicielowi ziemi, na której gospodarował, dziesięcinę oraz zmuszany był do świadczenia pracy na rzecz pana w określonym okresie roku. Uderzyło mnie, gdy sobie uświadomiłem, że przecież dziesięcina, to jest zaledwie 10% dochodu, gdy my oddajemy w podatkach często ponad połowę naszego, poświęcając często ponad połowę naszej dziennej aktywności przez niemal cały rok, żeby ten dochód uzyskać. Też mi się wydaje, że coś tutaj nie gra. Pozdrawiam. Edytowane 1 Grudnia 2024 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 1
jan_komułzykant Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pełna zgoda, do tego dzisiejsze sposoby na zidiocenie społeczeństwa są jednak bardziej wyrafinowane. Panie ministry już o to zawzięcie walczą ;) Pozdrawiam 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 29 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Świetny film i genialna scena :) Dzięki. Pozdrawiam. 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 @Sylwester_Lasota Wiem, że chodzi o tokarza, ale mnie się, przeczytawszy pointę, od razu skojarzył Syzyf. W sumie, jeśli prawidłowo zinterpretowałem utwór, sens i tak zostanie zachowany. 1
viola arvensis Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 @Sylwester_Lasota czasy mamy takie, że nie potrzeba nam być w fabryce żeby stać się trybikiem w maszynie. Smutne to czasy a wiersz na medal. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 3 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo mnie cieszy taka interpretacja. Początkowo był tam pocisk, ale zmieniłem go na kulę ze względu na potencjał interpretacji. Jak na razie jestem zadowolony z tego zabiegu. Wszystkie interpretacje wskazują satysfakcjonyjący mnie kierunek. Dziękuję za czytanie :). Pozdrawiam serdecznie. Jakie czasy, takie wiersze. Bardzo dziękuję i serdeczności załączam. 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobra zmiana, ponieważ uważam, że kula zdecydowanie lepiej pasuje.
Rekomendowane odpowiedzi