Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Oda do lawiranta

Rekomendowane odpowiedzi

@Leszczym

Domysły są najlepszą częścią naszej podświadomości

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

mamy dziwną manierę brania wszystkiego dosłownie, personalnie, a jeszcze potem rozkładanie na czynniki pierwsze i wtedy jest "zabawa" utopia. Co do ....."dziwię się że chcą".... Otóż tego samego człowieka jedni nie lubią a inni kochają choć jest taki sam dla "wszystkich" ? Dać sobie szansę to jest najtrudniejsze inni mogą nam ją dać ale my sobie samym ....a jednak 

Chyba dyskusja odbiega od tematu wiersza ... proszę wybaczyć że zapętliłam wątek.

@Domysły No coś w ten deseń. I konstatacja, że przyjaciół z dzieciństwa nic nie zastąpi. Różni mieszają, wmieszają się czasem, wiesz poeta, pisarz etc, a jak z kimś kogo znasz od dzieciaka umówisz się czasem to jest to Twoje duże święto :)) No i żal poety mężczyzny, że w sumie żadnej kobiety tak od dzieciństwa nie zna, bo gdyby znał to by się do niej uśmiechnął jakoś tak zupełnie pełniej i bardziej szczerze... :)

@Leszczym

Ponieważ usunąłem odpowiedź Tobie razem z textem, to tutaj powtórzę, bo chcę. Nie wiadomo kto lepiej czy więcej zrozumiał z mojego textu "Czarnoc": Ty czy ja. Dla przykładu "lasen śliwy": las to musiał być, a "śliwy" przyplątało się dla właściwego tonu (w średniówkowym wersie są 4 miejsca akcentu zdaniowego, wybijające się tonalnie, tak czytamy nie uczeni tego), i dopiero po Twoim komentarzu (wcześniej nieważne było) widzę że "śliwy" to "mogący być słany, posłany", a od "słać" jest również "słowo", albo "śliwy" od "iść"; "śliwa" nie znaczy tu dla mnie śliwek, nic nie znaczy, tylko pasuje. Jeśli nie ma znaczeń to i rozumienia być nie może, i do tego będę dążył, do abstrakcji, do muzyki brzmień znaczeniowych :D

Pozdrawiam :)

@Olgierd Jaksztas Wiesz mi się ta formuła bardzo podoba. Podobno najlepiej malują abstrakcje ci co potrafią dobrze i co innego namalować. Twoje abstrakcje zmuszają do myślenia. Czytając je szukasz sensu, bo szukasz, bo jest wrażenie, że jakby był, że owszem da się wyczytać, ale ta treść finalnie jest kompletnie nieoczywista i zupełnie nieprzesądzona. Naprawdę podoba mi się Twoja technika pisania :) Również pozdrawiam :)