Włodzimierz_Janusiewicz Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 W kraju gdzie kwiaty są już tylko symbolem – trefnym i skutecznym W kraju gdzie północ każdą chwilą Gdzie serce trollów dawno zgniło Zlęknionym Tam gdzie pod ziemią we krwi zbytki i kości. Gdzie szpitale w złocie Gdzie piękno depce mądry, płytki Gdzie zburzyli wszystkie zabytki Słabym Lecz na maszynie każdą nogą wciąż stoję – ręce też pracują Lecz krew ziemi leczę na nowo za tysiąc koron tygodniowo Odpadają chorzy, puchną paznokcie dziewczyn pod rękawicą co na taśmę kładzie kwadraty ziemi, wdzięcznym ruchem Madonny Ziaren – pięknym jak flanca Gdzie liść problemu w głąb wyrasta kisimy się w sosie własnym. Gdzie do północy życie uwiera a przed szóstą sen w nas umiera Zmęczonym Skąd do blond – hożych dziewuch blisko a fiordy ziemią kamienistą psują redlice zapładniaczy Skąd wierszyk nic dla was nie znaczy Pozdrawiam
Włodzimierz_Janusiewicz Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 szczególne pozdrowienia dla fizycznych najemników
joaxii Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Bardzo gorzki wiersz. Pełen złości. I przedstawia obraz Północy jakże daleki od tego, który znałam... Pzdr, j.
anetzka Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Jako blond hoża dziewucha..muszę się przyznać ,że mi się podoba..dobry temat,forma nienaganna..majsterstuck:))
Włodzimierz_Janusiewicz Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 cały powstał podczas pracy w Norwegii. Szedłem za maszyną po polu, poprawiałem redlice itd.i wymyślałem go. później po fragmencie powtarzałem (nie mogłem zapisać) Wieczorem umiałem go na pamięć i spisałem po obiedzie zjedzonym o godz. 21.
Joanna_Felicja Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Moją największą miłością jest Estonia i Finlandia, toteż chyba daruję sobie obiektywizm(?) i powiem, że już tytuł mnie przeszył. Rzecz jasna pozytywnie :-)
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Oceniam pozytywnie. Na szczęście nigdy nie musiałem wyjeżdżać do pracy. Po tym wierszu wcale nie żałuję. Pozdr.
Włodzimierz_Janusiewicz Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ja tam po tym wierszu bym żałował. Niektóre przeżycia warte są przeźycia - szczegulnie gdy się już skończą. Bez tego np. nie był bym na lodowcu, bo nie było by mnie stać. No i wierszyk powstał.
Maria_Magdalena_Kowalska Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 To jeszcze ja się wtrącę :) Trochę szkoda, że niezbyt konsekwentnie używasz rymów. Ładne nawiązanie do skandynawskiej mitologii. Blond-hoże dziewuchy - świetna okrasa wiersza. Podoba mi się. pozdrawiam
Włodzimierz_Janusiewicz Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Rymy i ich brak też mogą mieć jakiś ładunek emocjonalny. Np (z innej beczki) "coś coć coś rym i tu rym urwo fro fro rym?(sugerowany) jak flanca' memento mori
Rekomendowane odpowiedzi