Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A propos braku zadań domowych w podstawówce, to bez podstawy, bez fundamentu nic nie wzrośnie. Do zabawy to służy przedszkole, w szkole podstawowej powinny być zadania domowe, oczywiście bez nadmiaru, ale na miarę dzieci w tym wieku. 

Opublikowano

@Michał78 To prawda, to jest dramat. Bardzo smutne zjawisko. Znam wielu nauczycieli i nauczycielek. Niestety niewielu prezentuje patriotyczne postawy, tak jak Twoja żona ( i tu oddaję szacunek, bo nie jest jej łatwo). Moim zdaniem większość nauczycieli to lewica laicka , michnikowszczyzna i antyklerykałowie. Z drugiej strony trudno się dziwić. Ja kończyłem liceum w 1984r. Historia jakiej się uczyliśmy, była historią marksistowską. Moi synowie uczyli się historii poprzez pryzmat "okrągłego stołu", czyli też zakłamanej historii. Aby dojść do prawdy, trzeba było samemu trochę poszperać, lub szczęśliwie spotkać ciekawych i mądrych ludzi na swojej drodze.

Zatem łatwo nie będzie. 

Pozdrawiam

• Mateusz zablokował(a) i odblokował(a) ten utwór
Opublikowano

@Michał78

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

No właśnie. Co mój wiersz ma wspólnego z polityką? Czy ja lobbuję dla jakiejś partii politycznej? Nie..

Po prostu wyraziłem swoje niezadowolenie z powodu tego, co kroi się w szkolnictwie. Widać jasno, czarno na białym, że część społeczeństwa jest gotowa zamknąć dyskusję na ten temat i to za wszelką cenę. I ta część społeczeństwa jest na tym portalu w większości. Dlatego zastanawiam się, czy warto tu dalej być. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeszcze dodam (sorry @Rolek że pod Twoim, ale się nawiązało) że kiedy chcę wejść do działu Satyra nie będąc zalogowana to pokazuje mi się komunikat "Nie masz uprawnień do przeglądania tej zawartości" - czy tylko ja tak mam, czy wszyscy niezalogowani (czyli większość:)) nie mogą czytać? @Mateusz? Poza tym na stronie głównej przy napisie 'Satyra' nie ukazuje się ostatni komentowany wiersz tylko awatar z serduszkiem z 16 lutego. Czyli tzw. wiersze polityczne w ogóle się nie ukazują.

Opublikowano

@iwonaroma cały dział satyra jest od paru lat niedostępny dla niezalogowanych, bo ze względu na publikowane treści otrzymywałem dużo zawiadomień o naruszeniu dóbr osobistych, często od osób publicznych. Podobnie jest z obrazkami - te widoczne są także tylko dla zalogowanych, bo forum było nękane zgłoszeniami naruszeń praw autorskich cd fotografii (np. zamieszczane zdjęcia wymagające wykupu do rozpowszechniania). W obecnej konfiguracji, można tu pisać dużo więcej, a zamiast na prawników mogę wydać te środki na serwer, sprawiając że wszystko działa trochę lepiej :) Realnie w przekroju całego forum większość czytających to i tak zalogowani.

Opublikowano

@iwonaroma

@jan_komułzykant

@hania kluseczka

@Rolek

@Michał78

A mnie bardzo cholernie ciekawi czy ktokolwiek z was zauważy, że uległ manipulacji? Powiedziałbym, że mam ubaw, ale prawda jest taka, że przeraża mnie poziom waszej samoświadomości i bezkrytyczności.

Napisałbym, że PROJEKT zmian w nauczaniu pojawi się dopiero w połowie kwietnia, ale najwyraźniej wy już znacie wszystkie zmiany. Nie przyszło wam go głowy, że ktoś was w butelkę nabija, żeby nie powiedzieć dosadniej?

Miłego dnia!

Opublikowano (edytowane)

Trochę rzadko tu bywam, a widzę, że wiersz na ważny temat,

a pod spodem ciekawa dyskusja.

Przy czym – o ile ingerencja w lekcje historii i listę lektur mnie jakoś specjalnie nie dziwi

(nie popieram, ale mnie nie dziwi), to kiedy usłyszałam o tym, że planuje się też zmiany w nauczaniu biologii, to myślałam, że to jakiś kabaret.

Ale nie! Naprawdę są plany, aby wykreślić przekazywanie wiedzy o cyklu miesiączkowym kobiety
i nie mówić o chorobach przenoszonych drogą płciową, o wielu chorobach zakaźnych w ogóle!

I żeby nie było, że ja wymyślam:

A jeśli chodzi o prace domowe: redukcja-tak, eliminacja-nie.

Sama, kiedy jeszcze chodziłam do szkoły, wiele rzeczy wolałam robić w domu.

No, bo jak mam się skupić i zrobić coś na lekcji, kiedy tu ktoś mi gada i się śmieje, a tam rzuca (debil jakiś) papierami?

Albo mi nauczyciel(ka) zagląda przez ramię co sekundę, stukoce obcasami, wypina się (!) na mnie,

jak coś komuś „podtłumacza”?

No nie no, w domu mam trochę więcej spokoju i przestrzeni do myślenia :D

Pozdrawiam!!

Deo

Edytowane przez Deonix_ (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Och, no tak! ;) I to bez recepty :) 

A jeszcze nie tak dawno było jęczenie, że Polacy się sami leczą, 

dr Google, suplementy, itp., naproksenu w dawce powyżej 300 mg bez recepty człowieku nie dostaniesz, ale pigułkę dzień po (która jest mega obciążeniem dla organizmu przecież)?

No problem ;)

Edytowane przez Deonix_ (wyświetl historię edycji)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

A kiedy jeszcze my żyjemy - Polska nie zginie, zresztą: według Konstytucji Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej - to Naród Polski rządzi za pośrednictwem własnych przedstawicieli lub BEZPOŚREDNIO, otóż to: rolnicy rządzą BEZPOŚREDNIO i ostatnio: Narodowy Dzień Wyklętych - również większość Polaków świętowała BEZPOŚREDNIO - nie jest wcale tak źle, a ta nowa władza chyba zapomniała, iż mamy dwudziesty pierwszy wiek i patriotyzm istnieje tutaj, na innych portalach i na ulicy.

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@Tectosmith

Nie, to nie jest żaden projekt, tylko: wywiad - sprawdzanie reakcji społeczeństwa, a społeczeństwo, niestety, okazało: bunt - nieposłuszeństwo obywatelskie - to pana, jakby inaczej: ukochana - Święta Unia Europejska - za pośrednictwem wyjątkowych nieuków z tak zwanej Koalicji - to robi, otóż to: rolnicy wygrali - są na ustach całego świata, teraz: jest próba wprowadzenia zakazu uprawy jedzenia we własnym ogródku, bo: kto ma jedzenie - ten rządzi, nami, niestety, rządzą dorosłe dzieci - bez żadnej świadomości, to tak, jakby pan by - był - psem i za pośrednictwem jedzenia ktoś by panem rządził, za uległe posłuszeństwo - nagroda i temu podobne rozkazy i dyktaty, powiem coś panu: jeśli tak będzie - zacznie kwitnąć nielegalny handel jedzeniem jak za Drugiej Wojny Światowej - podczas okupacji, kto to robi? Ci, którzy unikają Światła - Słońca, kończąc:

Siekiera, motyka...

Siekiera, motyka, bimber, szklanka,

w nocy nalot, w dzień łapanka,

siekiera, motyka, gaz i prąd,

kiedy oni pójdą stąd!?

Kolejka, tramwaj, riksza, buda,

każdy zwiewa gdzie się uda,

po co nam siedzieć w cytadeli

albo w innej celi?

Już nie mamy gdzie się skryć,

hycle mam nie dają żyć,

po ulicach chodzą wciąż,

patrzą: kogo jeszcze wziąć!

Ich kultura nie zabrania 

robić takie polowania!

Siekiera, motyka, bimber, gaz,

Ażeby ich piorun trzasł!

Siekiera, motyka, piłka, deska,

już ulica Skaryszewska!

Siekiera, motyka, piłka, gwóźdź,

masz górala i mnie puść!

Siekiera, motyka, bimber, alasz,

przegra wojnę głupi malarz!

Siekiera, motyka, gaz i prąd,

już niedługo pójdą stąd!

Stanisław Grzesiuk

I co? Nie widzi pan: co robi pana wielce ukochana partia? Jeśli pan nie widzi - żyje pan w nierealnym świecie.

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
  • 3 tygodnie później...