Ewelina Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2023 (edytowane) Paryż... gdzie mój Paryż? Ty za parawanem... a ja bezimienna za kurtyną ukrywam się... już dalej oczy mnie nie skuszą - tylko do oceanu wytchnienia ani dalej ani głębiej nie dotrę Paryż... gdzie mój Paryż? nie powiodą cię do mnie myśli - przez lęk niewypowiedziane choć parzą i kąsają jak szczeniak... wolność! wolność... tak wiele ma oblicz a każdą ciemną stronę do kąta wpycha Paryż... gdzie mój Paryż? Edytowane 20 Grudnia 2023 przez Ewelina (wyświetl historię edycji) 6
Tectosmith Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2023 @Ewelina Super wiersz. Ta wolność wcale nie jest taka oczywista i jasna. A Peelece życzę tego Paryża z całego serca. Pozdrawiam serdecznie :-) 1
Ewelina Opublikowano 20 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2023 @Tectosmith dziękuję Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. w Paryżu nigdy nie byłam. Może kiedyś:) Pozdrawiam ciepło 1
Rafael Marius Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tyle ile ludzi, pragnących być wolnymi. 1
poezja.tanczy Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2023 @Ewelina Jak zwykle.. wszystko rozgrywa się w sercu Bardzo fajny wiersz, bo porusza Pozdrowienia najlepsze :) 1
Ewelina Opublikowano 21 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2023 @poezja.tanczy bardzo Ci dziękuję Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, racja z tym sercem. Pozdrawiam przedświątecznie :) @Rafael Marius to słuszna uwaga. Bogactwo różnorodności zdaje się, jest niewyczerpane. 2
Leszczym Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2023 @Ewelina Udane :)) Choć w Paryżu od dłuższego czasu bardzo niespokojnie :// 1
Ewelina Opublikowano 22 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2023 @Leszczym bezwzględnie Paryż będzie mi się kojarzył pozytywnie :) 1
Leszczym Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2023 @Ewelina Słusznie - nie dajmy się zwariować :) 1
staszeko Opublikowano 22 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2024 Paryż jest tak blisko, na wyciągnięcie ręki, a jednocześnie oddziela nas od niego całe życie, ze swoimi lękami, tęsknotą, wstydem… Codziennie wyruszamy w podróż, by ją zakończyć w „ciemnej stronie kąta”, a Paryż wciąż nas pociąga, gdyż jest dalej niż kiedykolwiek. Może o to właśnie chodzi: marzyć o jakimś miejscu, lecz nigdy tam nie pojechać, z obawy, że to miejsce jest niczym wyjątkowym, że gdy tam trafimy, następnego poranka oczu nic nie skusi? Uczuciowy, z głębi duszy pisany wiersz. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Ewelina Opublikowano 22 Marca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2024 @staszeko tak pięknie potrafisz rozwinąć treść i snuć refleksje. To wyjątkowy talent. Pozdrawiam serdecznie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 22 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2024 @Ewelina Byłem, bardzo piękne miasto, naprawdę, tylko jest jeden problem: niesamowicie tłoczne. Zwiedzając Paryż, odniosłem wrażenie, że nie się odwiedzać zabytków bez tłumu ludzi obok siebie. Niestety jest to potwornie wręcz męczące. No i latem jest naprawdę gorąco. Co do symboliki jako takiej, dla mnie Paryż zawsze będzie romantyczny, związany z Wielką Emigracją, poezją, sztuką, etc. 1
Ewelina Opublikowano 22 Marca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2024 @Wędrowiec.1984 ja nigdy nie byłam w Paryżu, ale myślę o nim jak o magicznym miejscu... Tak i zdecydowanie romantycznym. Może kiedyś tam się wybiorę a może nigdy. 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 22 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2024 @Ewelina Rozumiem, mamy więc podobne odczucia, niemniej jednak nie wiem jak tam jest dzisiaj. Byłem w Paryżu 14 lat temu, ale klimaty, o których właśnie oboje wspomnieliśmy, zawsze będą mi się z tymże miastem kojarzyły. 1
Rekomendowane odpowiedzi