Ten utwór został doceniony przez użytkowników. viola arvensis Opublikowano 18 Grudnia 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 (edytowane) Kiedy ucichnie wrzawa z galerii odejdą tłumy pomiędzy tonami towarów ludzie wywiozą rozumy. Będą myć okna, podłogi pakować chińskie wytwory gotować, piec, smażyć, prażyć i pokazywać humory. Jeszcze lampkami obwieszą drzewa i domy, i płoty by przed samymi świętami nie widzieć końca roboty. A potem zgorzkniali siądą z krzywym, fałszywym uśmiechem będą się dzielić opłatkiem jak co dzień dzielą się grzechem. Bo zasadniczo nie wiedzą co to za święta, dlaczego po nich moralny kac męczy nie rozumieją niczego. Kiedy już ciała napasą napiją wina i wódki wtedy najchętniej niejeden wyrzuci innym swe smutki. Obwini, bywa osądzi i z pasją innych obgada z lubością wszystkim wyjaśni co można co niewypada. I wciąż nie ma miejsca dla Boga w przepychu, bogactwie, próżności nie znajdzie On skrawka dla siebie gdy w sercach nie będzie miłości. W tej kwestii się nic nie zmieniło dopóki tak trwa to kochani. Wigilia i życie bez Boga to przedstawianie do bani! Edytowane 18 Grudnia 2023 przez viola arvensis (wyświetl historię edycji) 15
beta_b Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 Spotkałam się z opinią, że BN ma dziś spełniać inną rolę. Boże narodzenie to pretekst, aby trafić do bajkowego świata prezentów i amerykańskiej kultury. Kolędy ew. w domu, w Wigilię. Reszta christmasowe przeboje. Jeśli to tylko pretekst, to czego oczekiwać? Ale puenta dla mnie nieco odstaje, choć całość dobra, sprawnie napisana. bb 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 @viola arvensis Poruszyłaś zagadnienie znane od bardzo dawna, wywołujące dodatkowy, zupełnie niepotrzebny stres, podczas i tak już wystarczająco stresujących Świąt. 1
Marek.zak1 Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zamyśliłem się, do galerii nie chodzę, prezenty tylko dla małych dzieci, alko nie piję i w domu nie ma, choinka stoi cały rok na tarasie i tylko kilka błyskotek się zakłada. każdy z rodziny dostaje info, co ma przynieść do jedzenia, a fartuchy dla tych, którzy po zmywają. Nikt nie ma zgorzkniałych min. Gdybym miał tak się męczyć, jak opisujesz, wyjechalibyśmy gdzieś. 2
FaLcorN Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. gratuluję: prawdy w wierszu i pozdrawiam 1
Nata_Kruk Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 @viola arvensis ... dobra treść na piosenkę. Cały ten galimatias, o którym w treści, jest mi kompletnie obcy.. od laaaat nigdy nie załatwiam spraw na tzw. last minute. Wiem skądinąd, że są rodziny, w których wigilia jest suto zakrapiana procentami, no bo przecież.. uczta.. to przy okazji można/trzeba coś łyknąć. Życzę kontrastu na ten czas i jestem pewna, że taki właśnie budujesz w swoim życiu. Pozdrawiam. 1
viola arvensis Opublikowano 18 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 @beta_b dzięki za odwiedziny i komentarz. Pozdr. @Wędrowiec.1984 święta same w sobie są pięknei radosne, nic w nich stresującego być nie powinno Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Uściski
Rafael Marius Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. U mnie jest i dlatego żadnych świąt nie obchodzę. Nie mam takiej potrzeby.
viola arvensis Opublikowano 18 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 @Marek.zak1 to super! Oby było nas takich więcej Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdr. @FaLCorneL dziekuję! Bardzo lubię prawdę Pozdr. @Rafael Marius wolna wola. Pozdr.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 (edytowane) puenta w dziesiątkę jest strzałem w tym świecie na wskroś porąbanym bo święta tradycji kawałek a co on wspólnego ma z Panem choinka prezenty i żarcie porządki jak zdążę to może a spowiedź komunia nie dla mnie w niebiosach pozostań mój Boże :) Edytowane 18 Grudnia 2023 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 2
viola arvensis Opublikowano 18 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 @Jacek_Suchowicz Ooo, to Ci się udało! W sedno ❣
Rekomendowane odpowiedzi