Ten utwór został doceniony przez użytkowników. duszka Opublikowano 16 Grudnia 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2023 drzewa śpią a moja dusza kwitnie i owocuje w tym uśpieniu zimą światła na ziemi jest mniej, a nieba nad ziemią - widzę więcej 11
Jacek_Suchowicz Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2023 bo dusza z pogoda nic nie ma czy upał lub mróz i słota myślałem że jakaś to ściema a jednak przeżyłem wspaniały listopad :) 1
Dared Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2023 @duszka Fajny klimat, zawsze się czepiam, przepraszam, można kwitnąć i owocować jednocześnie? 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2023 Witam - podoba się jest uroczy - Pozdr. już wieczorowo. 1
Rafael Marius Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tobie to dobrze. 1
duszka Opublikowano 17 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się i dziekuję! :) To wspaniale! I niech grudzień będzie jeszcze lepszy :) Dziękuję Ci :) Logicznie "rzecz" biorąc masz rację, ale moja dusza zachowuje się chyba inaczej niż "rzecz", bo czuję te stany naprzemiennie, a nawet jednocześnie. :) Wczoraj, pod innym moim wierszem dostałam komentarz "zbyt logiczne", a teraz z kolei według Ciebie użyłam zbyt mało logiki. To ciekawe, jak różny może być odbiór, albo - moje pisanie. Ale to dobrze :) Dziękuję Ci! Dziękuję Ci za te słowa i pozdrawiam :) Myślę, że każdy może tego doświadczyć, bo drzewa bez liści są przejrzyste. Wystarczy tylko spojrzeć w górę :) Dziękuję Ci. @Łukasz Jasiński@Natuskaa@Tectosmith Dziękuję Wam i pozdrawiam! :) 1
Rafael Marius Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja to metaforycznie zrozumiałem. Generalnie ludziom nastroje spadają o tej porze roku. A jak ktoś dostrzega więcej nieba, to i innym może go bardziej przychylić. I robi się przyjemniej, ale to zwykle wiosną się dzieje. 1
duszka Opublikowano 17 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A ja rozumiem to i dosłownie, i metaforycznie, też w moim wierszu :) Zauwazyłam, że to, co dzieje się w naturze często może być jednoczasnie metaforą wyrażająca stany duchowe. W tym przypadku "przejrzystość" drzew zimą rozumiem jako ustapienie intensywnego zmysłowego odczuwania na rzecz duchowego. Dziekuję Ci za odpowiedź i pozytywny akcent w niej :) 1
Rafael Marius Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja odczytałem bardziej na poziomie psychicznym, ale jeśli chodzi o duchowy to faktycznie jest teraz dla niego sprzyjający okres. Też to odczuwam. Zatem mogę się zgodzić z treścią wiersza. 2
duszka Opublikowano 17 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2023 @Andrzej_Wojnowski Miło mi :) Dziękuję!
Nata_Kruk Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Duszko, myślę podobnie. Życzę spokojnej zimy oraz owocowania. 2
duszka Opublikowano 18 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Serdecznie Ci dziękuję, Nato, i odwzajemniam te życzenia :)
Rekomendowane odpowiedzi