Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Wędrowiec.1984 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 Spektrum odzyskane Nareszcie błoga cisza. Jakieś drobne szmery, Starają się przedostać, wpełznąć mi pod umysł, Lecz czują, że to na nic. Pojedyncze szumy Nie zrobią mu już krzywdy, huk się nie ośmieli. Ach, pasjo, witaj znowu! Ilu dręczycieli Dziś miałaś, powiedz szczerze? Wskaż mi proszę, który Przeszkadzał ci najbardziej. Wiem, że to z reguły… Nieważne, jestem z tobą, idźcie stąd, problemy. A teraz poczytajmy o tym, co ostatnio, Lecz bardziej szczegółowo, głębiej wejdźmy w temat, By stał się oczywisty, nie był wciąż zagadką, I żadnych już tajemnic, gdzieś w zanadrzu, nie miał. Musimy wiedzieć więcej, dać się ponieść faktom, Bo wkrótce się pojawią nowe zakłócenia. --- 10
Marek.zak1 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 Kontynuacja, zwycięska poprzedniego sonetu. bo jest wreszcie błoga cisza (słuchawki:?) i peel może skupić się na najważniejszym, pasji, czy czymś innym. W korpolandzie nazywa się to "core business". Nowe zagrożenia za progiem, więc trzeba korzystać z ciszy. Sonet świetnie napisany, czy matematyczny, jak gdzieś napisałeś, nie wiem, ale dobrze ułożony. Pozdrawiam
error_erros Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 Sequel do poprzedniego sonetu, i do tego z zakończeniem otwartym na kolejne kontynuacje. Twoje pragnienie ciszy jest jak Jason Voorhees z "Piątku Trzynastego" - mordowane niezliczoną ilość razy, a i tak ostatecznie "nie do zajebania" ;D
Wędrowiec.1984 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 @Marek.zak1 @error_erros Tak, peel ma wreszcie spokój, po całym dniu najróżniejszych dźwięków. Późnym wieczorem zapada cisza, sąsiedzi jakoś specjalnie nie dokazują, nie ma potrzeby zakładania słuchawek wygłuszających, spięte za dnia mięśnie rozluźniają się. Nie ma wszędobylskiej muzyki, nie ma niekończących się rozmów i głupich small talków, nie ma przerywania i wytrącania z rytmu. Nie oglądałem Piątku, Trzynastego, ale tak, wiem, że facet jest chyba w sumie nieśmiertelny, a przynajmniej względnie nieśmiertelny.
Nata_Kruk Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 ... odzyskane, ale jak to bywa... nad horyzontem nowe.. zakłócenia.. Wędrowcze... to po prostu Twoje pisanie.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 @Nata_Kruk Dokładnie tak. Dziękuję. :)
Moona Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 Ładne rymy jakie lubię. A cisza potrzebna dla zdrowotności :)
Alicja_Wysocka Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 @Wędrowiec.1984 pisany trzynastką, ze średnióweczką regularną. Starasz się nieprzerwanie, widzę to, aż mi brakuje słów :)
Wędrowiec.1984 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 @Alicja_Wysocka Dziękuję za bardzo miłe słowa. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mój ulubiony styl, aczkolwiek czasami również napiszę coś inaczej. :)
Alicja_Wysocka Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 (edytowane) @Wędrowiec.1984 Widzę, zwracam uwagę nie tylko na treść, warsztat jest dla mnie nie mniej ważny. Przecież nie można pisać wszystkiego, co uleje się z rękawa, bo często bywa jakby piorun strzelił w rabarbar, taki wiersz czupiradło. Trzeba uczesać, zapleść, zawiązać kokardki, spinki, poprzestawiać wyrazy czasem po to żeby znaleźć rym, a czasem żeby zachować melodię, sens, lub posłużyć się inwersją, poszukać niesztampowych rymów. Pracy jest przy wierszu co niemiara. Dlatego też, nie każdy wiersz zasługuje (msz) na serduszko. Widzę, kiedy autor się napracował, a kiedy zwyczajnie mu się ulało. Serdeczności :) Edytowane 8 Grudnia 2023 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 @Alicja_Wysocka Wypisz wymaluj, moje podejście. Zresztą, pisałem o tym już wielokroć, np. choćby tuta: https://poezja.org/forum/utwor/223785-poltergeist/?page=2#comment-2464232
Rafael Marius Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O pasjach podobnie jak u mnie. W zasadzie, to każdy, kto przeszkadza staje się dręczycielem. Chyba, że dla kogoś pasją są ludzie, to wtedy wręcz przeciwnie mile widziani.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dokładnie tak. No, to mi raczej nie grozi. :) 1
Rafael Marius Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A dla mnie ludzie są pasją, ale jedną z wielu. Zatem wszystko ma swoje miejsce i czas. 1
kwintesencja Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 @Wędrowiec.1984 pięknie… brawo Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2023 @kwintesencja Dziękuję. 1
Rekomendowane odpowiedzi