Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Tectosmith Opublikowano 2 Grudnia 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2023 Zastanawiałem i pomyślałem Co by to było gdyby zgubiło. Czy to naprawdę taka wielka strata, Kiedy nic nie robi i nie wzbogaca? Co by to było w języku naszym, Gdyby sprzedać i drapać inaczej? Przecież tak czysto i tak klarownie Wszystko tłumaczy i samo rozumie. To tak banalne i oczywiste, Żeby wywalić z mowy ojczystej. Co nim zapiszesz to nie zgubi I pewnie jednak ktoś je polubi. A się się śmieje i się zabiera Bo je po prostu trafia cholera. Wiersz inspirowany poradami na forum poezja.org 13
obywatel Opublikowano 2 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2023 Słowo się jest cieniem naszym Co za nami chodzi wszędzie Czasem się ukrywa, czasem się jawi Czasem się podkreśla, czasem się gubi Słowo się jest lustrem naszym Co odbija nasze wnętrze Czasem się kocha, czasem się nienawidzi Czasem się szanuje, czasem się lekceważy Słowo się jest mostem naszym Co łączy nas z innymi ludźmi Czasem się otwiera, czasem się zamyka Czasem się dzieli, czasem się łączy Mój się nie umywa do Twojego ale z się taka to historia; Słowo się jest bardzo często używane w języku polskim, ale nie zawsze wiemy, jak je poprawnie umieścić w zdaniu. Oto kilka zasad, które mogą ci pomóc: Nie używamy słowa się na początku zdania ani w pozycji akcentowanej – w takich pozycjach zamiast się właściwe jest siebie. Na przykład: Siebie nie lubię. Zamiast: Się nie lubię. W pozostałych wypadkach, gdy istnieje swoboda wyboru, zaleca się stawiać się przed czasownikiem raczej niż po nim. Na przykład: Muszę się doskonalić. Zamiast: Muszę doskonalić się. Między się a następującym po nim czasownikiem mogą wejść inne wyrazy, np. przysłówki lub zaimki. Na przykład: Muszę się stale doskonalić. Muszę się mu przedstawić. Rzadziej oddzielamy czasownik od słowa się stojącego po nim, chyba że chcemy podkreślić znaczenie zaimka. Na przykład: Muszę doskonalić stale się. Muszę przedstawić mu się. Porady są złe? jeśli nie mówić to tylko o się :)))
Ewelina Opublikowano 2 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2023 @Tectosmith błyskotliwe :) i z dystansem :)) Pozdrawiam serdecznie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Tectosmith Opublikowano 2 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2023 @sam_i_swoi Dziękuję za polubienie i komentarz. Cieszy mnie to. Zauważ, że we wszystkich przykładach, które podałeś to "się" można użyć w każdej części zdania i stu procentowo spełni swoją funkcję. Zwracam uwagę na to, że język polski jest bardzo plastyczny. Twoje uwagi co do stosowania "się" są, jak najbardziej uzasadnione. Ja osobiście zostawiam w tym wszystkim furtkę dla stylizacji i z tego powodu mogę zaakceptować "się" na przykład na początku zdania ewentualnie na końcu. Jeśli idzie o mnie to ja wszystko piszę intuicyjnie i jakoś mi to się udaje. Sam wiersz powstał w kilka minut. Nie twierdzę, że to dzieło bo nim nie jest, ale może "się" spodoba :-) Pozdrawiam. @Ewelina Dziękuję Ci bardzo i pozdrawiam ciepło :-) 1
kwintesencja Opublikowano 2 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2023 @Tectosmith podoba mi się, ja jestem z tych, co używają „się”, gdy raz mi ktoś to wytknął bylam bardzo zdziwiona, nigdy nie zwracalam na to uwagi…
Tectosmith Opublikowano 2 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2023 @kwintesencja Dziękuję Ci Kwintesencjo. Ja dosyć często widuję podobne porady i nie bardzo je rozumiem. Jak dla mnie to niektóre osoby mają po prostu uczulenie na nasz język. Pozdrawiam ciepło :-) 1
Tectosmith Opublikowano 2 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2023 @ja_wochen Dziękuję i pozdrawiam.
Rafael Marius Opublikowano 2 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2023 @Tectosmith Ja też "się" używam, bo często mi pasuje do rytmu i nawet celowo je wybieram. A u mnie rytm jest bardzo ważny.
Tectosmith Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2023 @Rafael Marius Są jednak ludzie na to uczuleni. Nie rozumiem tego. Dziękuję Ci i pozdrawiam serdecznie :-) @Magda1973 @poezja.tanczy Dziękuję Wam i pozdrawiam serdecznie :-) 1
Somalija Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2023 @Tectosmith Często podbijam to ,,się " w moich wierszykach. Pozdrawiam ciepło... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Tectosmith Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2023 @Somalija I tak trzeba. Słowa są po to, żeby je używać a nie omijać. Dziękuję Ci bardzo i pozdrawiam serdecznie. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Tectosmith Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2023 @A-typowa-b Dziękuję Ci i pozdrawiam serdecznie :-)
Tectosmith Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2023 @Andrzej P. Zajączkowski Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :-)
Monia Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2023 @Tectosmith Ile razy w życiu człowiek gubi siebie nie sposób zliczyć.Najlepiej jednak jest,gdy szybko się odnajdzie.Z tym jednak różnie bywa pozdro ;)
Tectosmith Opublikowano 4 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2023 @Monia Masz rację. Czasami trudno się odnaleźć na nowo. Trochę wiem o tym. Dziękuję Ci i pozdrawiam serdecznie :-) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 4 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2023 @Tectosmith Pewien poeta postanowił nie używać rzeczowników. No i mniej, więcej napisał: szli w milczeniu, błyszczały Myślę sobie, co błyszczało? Kałuże, buty, gwiazdy, oczy? Jak trzeba, to trzeba, nie ma się co wygłupiać :) 1
Tectosmith Opublikowano 4 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2023 @Alicja_Wysocka Jest to ciekawy zabieg jeśli dąży się do wieloznaczności, ale jeśli chce się mieć jasny przekaz to już trzeba inaczej. Dziękuję Ci bardzo i pozdrawiam serdecznie :-)
Rekomendowane odpowiedzi