Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Nata_Kruk Opublikowano 21 Listopada 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2023 (edytowane) Zmarszczki młodzi powiadają że modne sposobią się do polowania w galeriach alejki i wieszaki tumanią fasonem wybredni pod dachami człowiek odziera człowieka ze słów rodzą się kamienie pomiędzy spadają ciosy na obrusie więdną kwiaty w takich chwilach coraz rzadziej spoglądam w przezroczystość odbicia upodabniam się do tafli jeziora gdy wichry aż nadto dują listopad, 2023 Edytowane 26 Sierpnia 2024 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 18
Dared Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2023 @Nata_Kruk Zmarszczki to takie hieroglify wykute na twarzy, ta przezroczystość odbicia, trochę nie rozumiem, jak znaków interpunkcyjnych na niemieckiej klawiaturze, przepraszam
Nata_Kruk Opublikowano 21 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... nie chcę pisać o tym, kierunek sam wybierz... :) Tu nie ma interpunkcji jako takiej, tylko jeden raz, trzykropek. Dzięki za kilka słów. 1
kwintesencja Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2023 @Nata_Kruk ciekawe porównanie zmarszczek na twarzy, do tych które powstają na powierzchni wody Widzę kontrast między pierwszą a ostatnią strofą Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czyżby te zmarszczki wyrzeźbiły troski? 2
Dared Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2023 @Nata_Kruk Nie tak, za moją interpunkcję przepraszam, swojej klawiatury nie potrafię opanować 1
Nata_Kruk Opublikowano 21 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2023 (edytowane) Tectosmith.... takiego 'elaboratu' pod czymś moim, jeszcze chyba nigdy tutaj nie dostałam. Doceniam poświęcenie. Twoje rozbieranie treść ma taką 'tonację', jakbyś nakazywał innym, jak mają odebrać poszczególne strofki i broń cię panie Dzieju, niech nikt nie waży się cokolwiek inaczej. Nie podoba Ci się treść, ok. nie musi... please, więcej spokoju, inni, jeśli zechcą, pomyślą po swojemu. Pozdrawiam. Edytowane 21 Listopada 2023 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Tectosmith Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2023 @Nata_Kruk A co Ty taka wrażliwa na krytykę? Nie przyszło Ci do głowy, że to wszystko o czym piszesz może nie wyglądać tak, jakbyś sobie życzyła? Naświetliłem Ci główne problemy. Na reszcie się nie znam. Nie musisz mnie słuchać, a że reszta baranów patrzy przez różowe okulary to już nie moja wina. No sorki...
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Słowem można nie tylko zranić, można zabić. Niektórzy nie wiedzą co mówią. Nawet największa wichura kiedyś ustaje. Przytulam Cię, Nato :) 1
Nata_Kruk Opublikowano 21 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2023 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ..... kwintesencjo... dlatego tytuł taki - 'one' są w każdej cząstce i jest 'ów' kontrast. Nie raz. nie dwa słyszałam, jak ludzie mówili, ale się zmarszczyło jezioro, gdy wiało. Dzięki Ci. Alicjo... podobno niektóre słowa mają tę moc, trzeba je omijać wielkim łuuukiem. Przytulasz... :) dzięki. Pozdrawiam Panie. Krytyka jest dla ludzi piszących, byle krytykujący podał ją w człowieczy sposób, bez natarczywości, którą wyczuwam z Twojej strony... mylę się..(?) To co wyżej, wygląda dokładnie tak, jak sobie to wymyśliłam i chyba zdążyłeś zauważyć, że czasem jedna treść, a pięć interpretacji. Nie przewidzi się, kto i co pomyśli o części, czy całości, ponieważ... ile oczu, tyle piękna lub brzydoty, aż tak bardzo potrafimy się (po)różnić. Dołożyłeś okrutnie "orgowiczom"... że reszta baranów patrzy.. bo ja, nie widzę tu żadnego... Będę wdzięczna za zakończenie tej wymiany słów, nie chcę niepotrzebnego 'podbijania' wyświetleń. Edytowane 21 Listopada 2023 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 2
Ewelina Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2023 (edytowane) @Nata_Kruk przypomniałaś mi o starości...ale to dobrze:) Lepiej zdawać sobie sprawę z upływu czasu. Pozdrawiam:) Edytowane 21 Listopada 2023 przez Ewelina (wyświetl historię edycji) 1
error_erros Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2023 Moja żona ma koleżankę - samozwańczą modelkę/fotografkę, która stale pilnuje, żeby się nie uśmiechać. Bo od uśmiechania są zmarszczki. Dwie pierwsze strofy przywodzą mi bardzo tę osobę na myśl ;P
tetu Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2023 No to ja wywrócę tutaj interpretacyjnie co nieco do góry nogami:) Bardzo smutny wiersz. Można go różnie interpretować. Ja jak zwykle Nato pójdę swoją drogą, zupełnie po swojemu odnosząc się najpierw do drugiej strofki, później oczywiście do całości. Jeśli słowo słowu kamieniem (tak sobie tutaj pozwoliłam), a pomiędzy tym człowiek, ciosy, przemijanie — śmierć (więdnące kwiaty), to przezroczystość odbicia z jednej strony boli, bo może kojarzyć się z zanikaniem, przekwitaniem, jak te kwiaty na obrusie i pewnie dlatego peelka coraz rzadziej spogląda w głąb tej przezroczystości. Z drugiej zaś zatrzymuje, skłania do zadumy, zwłaszcza, że podmiotka utożsamia się z taflą jeziora, wodą, czyli z życiem. Przezroczystość, która wybija się poprzez taflę wody w której peelka widzi odbicie, to nic innego jak promienie świetlne, przez nią "przepływające", a światło, między innymi symbolizuje życie i znowu wychodzi nam ono tutaj na powierzchnię. Wrażenie tej przezroczystości jest w pewnym stopniu takie "organoleptyczne", odbierane poprzez zmysły, jest badaniem samej siebie, swojego istnienia, swojego JA tu i teraz, swojej słabości, "jakości" na tle całej beztroski, może nawet sztuczności jaką dostrzegam w pierwszej strofie (stąd ten dysonans pomiędzy pierwszą strofą a pozostałymi cząstkami) czyli tym co modne, co w galeriach, co na wieszakach. Sztuczne w sensie mało wartościowe, materialne, przedmiotowe, mało istotne. Tytułowe zmarszczki odczytuję trochę dosłownie i trochę metaforycznie, tak pół na pół. Raz w kontekście przemijania, a drugi raz jako swoista mapa z której można wiele wyczytać, wrócić pamięcią. Pozdrawiam.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2023 @Nata_Kruk No tak, bo przecież tafla jeziora smagana wiatrem jest niczym zmarszczki. Super, tak samo jak zwrotka z kamieniami. Bardzo mądrze napisane.
Wochen Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2023 „rodzą się kamienie ze słów” piękne i mądre zarazem. Wiersz piękny …. płynie
Rafael Marius Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2023 @Nata_Kruk Starość nie radość.
Natuskaa Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2023 Ilu ludzi tyle interpretacji. Dla mnie nieprzeglądanie się w lustrach (w domyśle wracam do tej galerii z początku) jest kluczem. To mi wygląda na jakiś stary (pełen zmarszczek) sposób życia przyłożony do młodego sposobu życia, który opiera się wichrom niekorzystnych zmian. Pozdrawiam :) 1
Corleone 11 Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2023 (edytowane) @Nata_Kruk Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Trudno nie zatrzymać się przy Takim Wierszu... Bez zastrzeżeń. Serdeczne pozdrowienia . @Tectosmith Najwyraźniej zapomniałeś nie tylko o kulturze, ale i o życiowej prawdzie, że otrzymujesz to, co dajesz. Zakładam, że po kolejnej tego typu wypowiedzi nie spodziewasz się już szacunku od pozostałych forumowiczów - uważając go najwidoczniej za zbędny. Edytowane 22 Listopada 2023 przez Corleone 11 (wyświetl historię edycji)
Tectosmith Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo słuszna uwaga. Zgadłeś.
Tectosmith Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No to widzisz jak smakuje poprawianie. Usunąłem komentarz bo nie był szczery. Kierowała mną złośliwość za co akurat przepraszam. Pozdrawiam.
Corleone 11 Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2023 @Tectosmith A czy ten portal jest przestrzenią do kierowania się złośliwością?? I co po przeprosinach, skoro na przemian wyzłośliwiasz się i przepraszasz??
Rekomendowane odpowiedzi